Bonapeti.rs»Recepti»Jela sa mesom»Svinjetina»Kavarma»Praznična zimska večera

Praznična zimska večera

Ivana GeorgievaIvana Georgieva
Pomoćnik kuvara
29497
Praznična zimska večera
Fotografije: Ivana Georgieva
3 / 4
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
45 min.
Kuvanje
120 min.
Ukupno
165 min.
Porcije
4
"Ovom prazničnom zimskom večerom svaka domaćica će se istaći za praznik"

Potrebni sastojci

  • Za svinjetinu
  • svinjsko meso - 500 g
  • luk - 2 velike glavice
  • pečurke - 300 g
  • kravlji maslac - 1 kockica
  • belo vino - 200 ml
  • beli luk - 1 čen
  • so - po ukusu
  • crni biber - po ukusu
  • aleva paprika - po ukusu
  • ulje
  • Za pirinač sa fidom
  • pirinač - 1 šolja
  • fida - 3/4 šolja
  • ulje - 2 supene kašike
  • maslac - 2 supene kašike
  • bujon - 3 šolje, sa ukusom po izboru
  • kavarma
  • svinjsko meso - 500 g
  • beli luk - 3 čena
  • luk - 2 glavice
  • zelene paprike - 2 komada
  • ccrvene paprike - 2 komada
  • pečurke - 200 g
  • paradajzi - 1 i 1/2 šolja, iz konzerve
  • crni biber - po ukusu
  • aleva paprika - po ukusu
  • čubar - po ukusu
  • so - po ukusu
  • ulje
* merne jedinice

Način pripreme

Za komade svinjetine:

Meso se opere, suši se i seče se na svinjske komade. Začini se solju i crnim biberom po ukusu. Svinjetina se prebaci u tepsiju, sipa se vino i zaliva se uljem. Tepsija se uvije aluminijumskom folijom. Peče se u zagrejanoj rerni na 180°C otprilike sat vremena.

Za to vreme se iseckaju pečurke na kriške, a luk - na polumesece. U tiganj se stavi kockica maslaca i proprže se pečurke zajedno sa prethodno presovanim čenom belog luka. Posle se dodaje i luk, proprži se i na kraju se dodaje i aleva paprika. Na kratko se proprži, s tim što treba da se pazi da ne zagori aleva paprika. Povrće se skine sa ringle, izvadi se ispečeno meso iz rerne i u njega se dodaju pečurke sa lukom.

Za pirinač sa fidom:

U tiganju na ringli se zagreje masnoća na srednjoj temepraturi. Stavlja se fida i proprži se da bude zlatkasto uz neprestano mešanje pazeći da ne zagori. Pospe se dodaje pirinač i na kratko se proprži dok se pirinač dobro ne umasti. Zaliva se vrućim bujonom i začinjava se solju po ukusu. Tiganj se poklopci poklopcem i stavlja se da se tečnost provri. Kada provri, smanjuje se ringla na minimum i ostavlja se da se krčka dok pirinač ne omekne i ne upije svu tečnost.

Za svinjsku kavarmu:

Meso se iseče na komade srećne veličine. Luk i beli luk se iseku na tanke kriškice. Paprike i pečurke se iseku na trakice. U dubokom tiganju se zagreje ulje, proprži se iseckano meso i začini se solju i crnim biberom po ukusu. Meša se i stavlja se poklopac kako bi se dinstalo. Kada se meso dobro proprži, dodaju se beli luk i luk. Meša se i dodaju se paprike i pečurke.

Ponovo se tiganj poklopi tako što se s vremena na vreme meša. Kada povrće omekne, začini se alevom paprikom, crnim biberom i čubarom po ukusu. Dodaju se paradajzi i izmeša se. Samnjuje se ringla i ostavlja se da se krčka dok voda ne ispari i ne ostane samo na masnoći.

Kada su sva tri jela gotovo, ređaju se u tepsiju. Prvo se stavlja pirinač po sredini, posle se sa jedne strane stavlja svinjsko meso u komadima i posle se stavlja i svinjska kavarma.

Ovom prazničnom zimskom večerom svaka domaćica će se istaći za praznik.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: