Bonapeti.rs»Recepti»Turšija»Apetisani»Pikantna adžika

Pikantna adžika

Rositsa PetrovaRositsa Petrova
Guru
7912485k
Pikantna adžika
Fotografije: Rositsa Petrova
1 / 5
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
60 min.
Kuvanje
120 min.
Ukupno
180 min.
Porcije
8
"Zimi ćete uživati u ovoj pikantnoj ljutenici"

Potrebni sastojci

  • paradajz - 2.5 kg
  • paprike - 500 g, crvene
  • jabuke - 500 g, zelene
  • šargarepe - 500 g
  • ljute paprike - 100 g
  • beli luk - 1 glavica
  • so - 50 g
  • šećer 100 g
  • sirće - 200 ml
  • ulje - 250 ml
* merne jedinice

Način pripreme

Operite i očistite sve povrće.

Paradajz ogulite. Ovo se najlakše odvija tako što ga potopite na minut u ključalu vodu.

Slatke i ljute paprike očistite od semenki i isecite.

Za one koji ne vole pikantne apetitke, smanjite količinu ljutih paprika ili ih preskočite.

Šargarepe sameljite u blenderu. Ogulite i isecite jabuke.

U mašinici za mlevenje mesa sameljite jabuke, beli luk, paprike i paradajz.

Sve povrće stavite u veliku posudu na rinlgu dodavajući so, ulje i sirće.

Kuvajte na srednjem stepenu ringle otprilike dva sata do željene gustine. Periodično mešajte.

Pre nego što skinete sa ringle dodajte šećer. Mešajte i kuvajte još 10 minuta neprestano mešajući.

Gotovu pikantnu adžiku sipajte u čiste i suve tegle i sterilizujte 20 minuta.

Od ove količine sm napravila 8 teglica po 300 g pikantne adžike koja se po ukusu približava našoj ljutenici, ali uprkos tome je drugačija i mnogo ukusna.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: