Način pripreme
Mast isperite nekoliko puta tako što ćete u posusudu u kojoj se nalazi mast sipati vodu, promešati kašikom nekoliko puta mast i odliti vodu. Postupak ponoviti nekoliko puta. Bitno je da se voda dobro ocedi kod poslednjeg ispiranja.
Umućenoj masti dodati jedno jaje i jedno belance, kao i jogurt i izgnječeni sir (može da se stavi i sitan sir, feta, meni su najlepše kad pomešam sitan i fetu). Količinu soli prilagoditi siru. Ako je sir dosta slan smanjiti količinu soli.
Kad se masa sjedinila dodati brašno i kesicu praška za pecivo. Ne preterivati sa brašnom, treba da se dobije mekano testo, kakobi i pogačice bile mekane.
Testo ostaviti u frižideru bar jedan sat da odstoji nakon čega se razvlači oklagijom, premaže kašikom masti i presavija na cetiri dela kao za lisnato testo. Presavijaju se i leva i desna stranica do sredine tako da se dobije oblik knjige koji se potom još jednom savije po sredini.
Testo razvući još jednom i presaviti ga na tri dela, nakon čega je najbolje da odstoji u frižideru 1-2 sata. Može i bez toga, ali ovako će pogačice lepše da narastu.
Nakon 1-2 sata testo razvući na debljinu od oko 1cm i seći u kvadrate, premazivati preostalim belancetom, posuti susamom i peći na 180 stepeni dok ne porumene.
Prijatno! Lisnate pogačice od sira i masti su lepe i meke i narednog dana.
Komentari