Način pripreme
Predlažemo vam još jednu varijantu bretonskog galeta, koji je ovog puta pripremljen sa aromatičnim sirevima.
Videćete i novi, interesantniji način korišćenja jaja u nadevu.
Najdelikatniji trenutak ovog recepta za slani galet je priprema palačinaka za galet - tačnije da se postigne prava temperatura pečenja, kao i konsistencija testa, da se ne bi slomilo ili zalepilo testo.
Natavno, ovde ulogu i gra i tiganj koji se ne lepi, koji treba da bude sa debelim dnom koje se ne lepi.
Da bismo dobili 8 bretonskih galeta, prečnik tiganja treba da bude 26 cm.
Količina sireva za nadev nije obavezna, a možete povećati ili smanjiti, po želji. Međutim, izgled sireva neka ostane isti, zato što kao kombinacija bude raskošno. Tako u društvu sa jajima i mladim belim lukom dobijate nešto jedinstveno.
Za testo umutite sve navedene sastojke - jaja, maslinovo ulje, vodu, so, biber i dve vrste brašna.
Dobijenu retku smesu ostavite na sat-dva na sobnoj temperaturi ili u frižideru, tako će se zgusnuti.
Bretonski galet pecite kao palačinke, ali testo treba da bude sočnije, peče se samo sa jedne strane, na najnižoj temperaturi 4 od 9 stepeni. Tako i odozgo uhvati koricu.
Ovde ćemo dodatno napraviti i drugu nešto.
Odvojite belanca od žumanaca od 8 jaja, žumanca neka ostanu cela.
Belanca malo umutite, da budu tečna, ne na penu.
Kad stavite kutlaču od testa u tiganj, namazan maslacem, rasporedite kao palčainku, sačekajte minut i obilno odozgo namažite belancem.
Poklopite i ostavite da pobeli odozgo. Tada u oblik prstena oblikujte udubljenje u centru izrendaniog sira. U udubljenje stavite žumance.
Savijte ka unutra četiri ivice palačinaka, tako da žumance i deo sireva ostane otvoren.
Poklopite ponovo i sačekajte da se jaje stegne, a sirevi rastope.
Izvadite ukusan slani paj, pospite iseckanim perima mladog belog luka i nastavite na isti način sa preostalim sastojcima dok ih ne potrošite.
Jedite ovaj odličan bretonski galet sa četiri sira topao i uživajte u njemu.
Prijatno!