Način pripreme
Za Doboš kore:
Jaja se odvoje tako što se žumanca odvoje od belanaca u dve posude.
U žumanca se dodaje jedna četvrtina šećera i mešaju se dok se šećer u potpunosti ne istopi.
Belanca se mute u kremastu belu smesu tako što se u procesu mućenja nekoliko puta dodaje ostala količina šećera.
Dodaju se umućena žumanca u umućena belanca i u procesu mešanja rešetkastom kašikom dodaje se prosejano brašno.
Smesa se ravnomerno raspoređuje na otprilike 1 cm u tepsiju na papir za pečenje.
Doboš kore se peku u pravougaonoj tepsiji 15 minuta u prethodno zagrejanoj rerni na 200 °C.
Od smese se peku 4 kore.
Marcipan Varna:
Tvrdi maslac i voda se stavljaju u posudu za kuvanje mleka i zagrevju se.
Kada se smesa zagreje, dodaje se brašno i veoma dobro se izmeša.
Skida se sa ringle i sipa se u hladnu tepsiju sa nelepećim premazom.
Šećer u prahu se prosejava kroz sitno sito.
Ohlašeno testo se mesi sa šećerom u prahu dok se šećer u potpunosti ne upije.
Za krem od maslaca i čokolade:
Sveže mleko se promeša sa šećerom.
Sipa se u posudu za kuvanje mleka i zagreva se dok se šećer ne istopi.
Dodaje se glukoza i veoma dobro se izmeša.
Dobijeni mlečni sirup se hladi.
Čokoladna kuvertira se topi u kaseroli sa nelepećim premazom.
Maslac se muti mikserom na visokom stepenu.
Dodaje se čokoladna kuvertira i postepeno u tankom mlazu ohlađeni mlečni sirup.
Muti se na visokom stepenu mikserom dok se e dobije krem sa čokoladnom glazurom.
Ohlađene Doboš kore se premaazuju kremom od maslaca i čokolade tako što se završava kremom.
Sa strane Doboš torta se premazuje kremom.
Odozgo se oblikuju figurice od Marcipana Varna.
Sa strane se zalepe filirani bademi po torti Šumska bajka po starom receptu.