Način pripreme
Prosejte brašno u posudu, u kojoj ćete mesiti uskršnje kolače. Napravite udubljenje u sredini. Ostavite brašno na sobnoj temperaturi.
Ramutite kvasac sa 3/4 šolje toplog mleka. Dodajte jednu kašičicu šećera i toliko brašna da se dobije kašica. Ostavite kvasac na toplom da naraste.
Umutite jaja sa šećerom dok ne pobele pomoću mutiice. Sipajte narasli kvasac u udubljenje, dodajte smesu od jaja, so i deo istopljenog maslaca.
Zamesite meko testo, umačući ruke u preostalu masnoću. Testo ne treba da se udara, već da se razvlači i skuplja, a da se ne lepi po rukama i zidovima posude.
Kada počne da stvara mehure, pospite ga brašnom i pokrijtekrpom. Ostavite ga na toplom nekoliko sati dok ne udvostruči svoj obim - to znači da je testo naraslo.
Natopite suvo grožđe i isečene kajsije u malo ruma. Nakon što omekšaju ocedite ih i uvaljajte u brašno.
Podelite testo na tri velike lopte, a svaku loptu na još tri manje. Rastegnite svaku loptu, stavite u sredinu sušeno voće i uvrnite u fitilje.
Ispletite po tri fitilja za svaku uskršnji kolač (da se dobiju tri uskršnja kolača).
Stavite uskršnje kolače u odgovarajuće posude za pečenje i ostavite da ponovo narastu na toplom.
Namažite svaki uskršnji kolač umućenim žumancem, a odozgo pospite kristal šećerom.
Stavite ih u blago zagrejanu rernu sa ventilatorom, postepeno povaćavajte temperaturu do 150. Nadgledajte neprestano, da ne pregore.
Ako je neophodno, pokrijte površinu papirom za pečenje i dopecite.
Gotove uskršnje kolače uvijte čistim pamučnim krpama i ostavite da se ohlade.
Čuvajte u papirnim kesama.