Bonapeti.rs»Recepti»Hleb i testa»Milibrot»Uskršnji kolač po starom receptu

Uskršnji kolač po starom receptu

Uskršnji kolač po starom receptu
Fotografije: Veselina Konstantinova
1 / 13
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
60 min.
Kuvanje
60 min.
Ukupno
120 min.
Porcije
3
"Baba nam nije odala koliko je star ovaj recept, ali mi ipak možemo da vam objasnimo koliko je ukusan"

Potrebni sastojci

  • brašno - 1 kg
  • kvasac - 40 g
  • jaja - 6 komada, domaća
  • maslac - 200 g
  • sveže mleko - 250 ml
  • šećer - 300 g
  • limun - kora 1 komada
  • vanila - 2 kesice
  • so - 1 prstohvat
  • rum - 1 kašika
  • suvo grožđe
  • kajsije - sušene
  • šećer - za posipanje
  • žumance - 1 komad, za mazanje
* merne jedinice

Način pripreme

Prosejte brašno u posudu, u kojoj ćete mesiti uskršnje kolače. Napravite udubljenje u sredini. Ostavite brašno na sobnoj temperaturi.

Ramutite kvasac sa 3/4 šolje toplog mleka. Dodajte jednu kašičicu šećera i toliko brašna da se dobije kašica. Ostavite kvasac na toplom da naraste.

Umutite jaja sa šećerom dok ne pobele pomoću mutiice. Sipajte narasli kvasac u udubljenje, dodajte smesu od jaja, so i deo istopljenog maslaca.

Zamesite meko testo, umačući ruke u preostalu masnoću. Testo ne treba da se udara, već da se razvlači i skuplja, a da se ne lepi po rukama i zidovima posude.

Kada počne da stvara mehure, pospite ga brašnom i pokrijtekrpom. Ostavite ga na toplom nekoliko sati dok ne udvostruči svoj obim - to znači da je testo naraslo.

Natopite suvo grožđe i isečene kajsije u malo ruma. Nakon što omekšaju ocedite ih i uvaljajte u brašno.

Podelite testo na tri velike lopte, a svaku loptu na još tri manje. Rastegnite svaku loptu, stavite u sredinu sušeno voće i uvrnite u fitilje.

Ispletite po tri fitilja za svaku uskršnji kolač (da se dobiju tri uskršnja kolača).

Stavite uskršnje kolače u odgovarajuće posude za pečenje i ostavite da ponovo narastu na toplom.

Namažite svaki uskršnji kolač umućenim žumancem, a odozgo pospite kristal šećerom.

Stavite ih u blago zagrejanu rernu sa ventilatorom, postepeno povaćavajte temperaturu do 150. Nadgledajte neprestano, da ne pregore.

Ako je neophodno, pokrijte površinu papirom za pečenje i dopecite.

Gotove uskršnje kolače uvijte čistim pamučnim krpama i ostavite da se ohlade.

Čuvajte u papirnim kesama.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: