Način pripreme
Prvo napravite karamel i ostavite ga sa strane. Za tu svrhu stavite šećer u posudu na ringlu da se istopi.
Ne mešajte ga, možete samo silikonskom špatulom da na dole spustite šećerne kristale koji se lepe po zidovima posude. Rastresite ga s vremena na vreme.
Kada se šećer istopi i dobije mednu boju dodajte maslac u kockama. Pazite jer će smesa da naraste na gore. Rastresite posudu i kada se maslac potpuno istopi dodajte i pavlaku, na kraju i morsku so.
Sada već možete da promešate smesu i nakon 1-2 minuta je sklonite sa ringle.
Odvojte žumanca od belanaca. Dodajte u žumanca kokosov šećer, vanilu i na krupno isečene orahe i dobro promešajte.
Na kraju dodajte brašno, promešajte i sipajte u kuhinjski kalup sa dnom koje se skida postavljen papirom (moje je 15 cm u prečniku).
Pecite u zagrejanoj rerni na 200 stepeni oko 10 minuta, dok ne uhvati stabilnu koricu odozgo.
Za to vreme spremite drugu smesu: Mutite energično belanca sa šećerom dok ne postanu vazdušasta. Dodajte sitno samlevene orahe i mešajte pažljivo špatulom dok se potpuno ne upije.
Izvadite na kratko prvu koru iz rerne, prelijte je na nekoliko mesta delom karamela i nakon toga sipajte odozgo smesu do belanaca.
Vratite kalup u rernu i pecite ponovo oko 30 minuta (proverite čačkalicom da se ne lepi tečna smesa po njoj).
Izvadite gotov kolač od oraha iz rerne i ostavite ga da se dobro ohladi.
Pomoću noža odvojte kolač od zidova kalupa i izvadite sklonite njegov spoljašnji deo.
Prelijte gotov kolač od oraha sa slanim karamelom preostalim karamelom i ukrasite po želji.