Bonapeti.rs»Recepti»Deserti»Kolači»Kolač od oraha sa slanim karamelom

Kolač od oraha sa slanim karamelom

Ili AnaIli Ana
Početnik
1
Kolač od oraha sa slanim karamelom
Fotografije: Ili Ana
1 / 4
27/01/2022
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
30 min.
Kuvanje
40 min.
Ukupno
70 min.
Porcije
8
"Osim što zvuči intrigantno, ovaj kolač je takav i po ukusu - beskrajno interesantan za nepce, posebno zbog slanog karamela"

Potrebni sastojci

  • jaja - 4 komada
  • kokosov šećer - 70 g
  • šećer - 60 g
  • orasi - 110 g, mnogo fino samleveni
  • orasi - 30 g, isečeni na krupno
  • brašno od spelte - 70 g, tip 630
  • pasta od vanile - 1/4 kašičice
  • Za karamel
  • šećer - 70 g
  • maslac - 50 g
  • tečna pavlaka - 50 ml
  • morska so - 1/4 kašičice, fina
* merne jedinice

Način pripreme

Prvo napravite karamel i ostavite ga sa strane. Za tu svrhu stavite šećer u posudu na ringlu da se istopi.

Ne mešajte ga, možete samo silikonskom špatulom da na dole spustite šećerne kristale koji se lepe po zidovima posude. Rastresite ga s vremena na vreme.

Kada se šećer istopi i dobije mednu boju dodajte maslac u kockama. Pazite jer će smesa da naraste na gore. Rastresite posudu i kada se maslac potpuno istopi dodajte i pavlaku, na kraju i morsku so.

Sada već možete da promešate smesu i nakon 1-2 minuta je sklonite sa ringle.

Odvojte žumanca od belanaca. Dodajte u žumanca kokosov šećer, vanilu i na krupno isečene orahe i dobro promešajte.

Na kraju dodajte brašno, promešajte i sipajte u kuhinjski kalup sa dnom koje se skida postavljen papirom (moje je 15 cm u prečniku).

Pecite u zagrejanoj rerni na 200 stepeni oko 10 minuta, dok ne uhvati stabilnu koricu odozgo.

Za to vreme spremite drugu smesu: Mutite energično belanca sa šećerom dok ne postanu vazdušasta. Dodajte sitno samlevene orahe i mešajte pažljivo špatulom dok se potpuno ne upije.

Izvadite na kratko prvu koru iz rerne, prelijte je na nekoliko mesta delom karamela i nakon toga sipajte odozgo smesu do belanaca.

Vratite kalup u rernu i pecite ponovo oko 30 minuta (proverite čačkalicom da se ne lepi tečna smesa po njoj).

Izvadite gotov kolač od oraha iz rerne i ostavite ga da se dobro ohladi.

Pomoću noža odvojte kolač od zidova kalupa i izvadite sklonite njegov spoljašnji deo.

Prelijte gotov kolač od oraha sa slanim karamelom preostalim karamelom i ukrasite po želji.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: