Način pripreme
Zagrejte rerni do 160 stepeni.
Operite gusku pod tekućom hladnom vodom. Osušite je papirom i natrljajte spolja i iznutra limunom. Blago namažite unutrašnjost solju i biberom i napunit šupljinu jabukama, šljivama i lukom.
Zatvorite gusku, tako što je probodete ražnjićem ili je zašijete belim koncem. Pričvrstite vratnu kožu ka leđima pomoću ražnjića i tako pričvrstite gusku da sačuva oblik tokom pečenja.
Pecite gusku u plitkoj posudi za pečenje oko 3-3, 5 šolje (po 40-50 minuta po kilogramu). Ako njena msnoća počne da se sakuplja u posudi odstranite je. Nije neophodno da njome prelivate gusku.
Da biste proverili da li je ispečena probodite batak vrhom oštrog noža. Ako je sok koji iz njega izlazi nekako ružičast, pecite još 5-10 minuta ili dok sok ne postane bistar ili bledo žut.
Stavite pečenu gusku u veliki tanjir ili poslužavnik i odstranite ražnjiće. Izvadite nadev i bacite ga. Voće i luk će dati ukus mesu, ali će biti previše masno da biste ga servirali.
Prijatno uz pečenu gusku sa jabukama i šljivama!