Pečena guska

ažurirano:
Elena TodorovaElena Todorova
Kuvar
304715
Pečena guska
Fotografije: Miss Tasty
1 / 3
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
15 min.
Kuvanje
120 min.
Ukupno
135 min.
Porcije
6
"Za one od vas koji nikada niste kuvali gusku, evo načina da napravite ukusnu i sočnu pečenu gusku."

Potrebni sastojci

  • guska - 1 komad (oko 1, 5 kg)
  • crni luk - 1 - 2 glavice
  • bujon - 1 šolja, od piletine (može i kocka)
  • biber
  • so
  • za nadev
  • jabuke - 450 g
  • maslac - 50 g
  • luk - 1 glavica
  • celer - 100 g
  • prezle - 250 g
  • biber
  • so
* merne jedinice

Način pripreme

Crni luk, jabuku i celer sitno iseckajte na kockice i pomešajte sve sastojke za nadev. Ako želite, možete dodati džigericu od guske, sitno iseckanu. Začinite biberom i napunite gusku.

Naseckajte 2 luka na kolutove i stavite ih na dno nauljenog pleha. Odozgo stavite punjenu pticu, dodajte vodu, prekrijte folijom ili papirom za pečenje i pecite na 180 stepeni 1, 5 - 2 sata (u zavisnosti od veličine guske).

Otprilike pola sata pre nego što izvadite punjenu pticu iz rerne, sipajte 2 kašike hladne vode da koža postane hrskava.

Gotovu gusku stavite u odgovarajuću posudu za serviranje. Masnoća oceđena od pečenja se procedi i pomeša sa bujonom. Začinite solju i biberom. Dobijena smesa se kuva 3-4 minuta na šporetu i služi zajedno sa guskom.

Poslužite punjenu gusku uz dinstani krompir, sotirani krompir ili zelenu salatu.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: