Način pripreme
Crni luk, jabuku i celer sitno iseckajte na kockice i pomešajte sve sastojke za nadev. Ako želite, možete dodati džigericu od guske, sitno iseckanu. Začinite biberom i napunite gusku.
Naseckajte 2 luka na kolutove i stavite ih na dno nauljenog pleha. Odozgo stavite punjenu pticu, dodajte vodu, prekrijte folijom ili papirom za pečenje i pecite na 180 stepeni 1, 5 - 2 sata (u zavisnosti od veličine guske).
Otprilike pola sata pre nego što izvadite punjenu pticu iz rerne, sipajte 2 kašike hladne vode da koža postane hrskava.
Gotovu gusku stavite u odgovarajuću posudu za serviranje. Masnoća oceđena od pečenja se procedi i pomeša sa bujonom. Začinite solju i biberom. Dobijena smesa se kuva 3-4 minuta na šporetu i služi zajedno sa guskom.
Poslužite punjenu gusku uz dinstani krompir, sotirani krompir ili zelenu salatu.