Bonapeti.rs»Recepti»Jela sa Mesom»Guščije Meso»Super krhko guščje meso sa sosom od pečuraka

Super krhko guščje meso sa sosom od pečuraka

IvelinaIvelina
Šef kuhinje
5841032k243
Super krhko guščje meso sa sosom od pečuraka
Fotografije: Ivelina
1 / 2
13/06/2022
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
20 min.
Kuvanje
160 min.
Ukupno
180 min.
Porcije
4
"Aromatična pečena guska sa sosom od pečuraka servirana sa pomfritom ili krompir pireom. Odličan izbor za praznike i obične dane!"

Potrebni sastojci

  • guska - 1, 5 - 2 kg
  • luk - 100 g
  • ruzmarin - 1 stabljika ili majčina dušica, drugi začin, po izboru
  • beli luk - 5 čenova
  • pečurke - 500 g pečuraka po izboru, šampinjoni, vrganji itd.
  • biber - 1 kašičica
  • so - po ukusu
  • maslac - 1 kašika ili maslinovo ulje
  • brašno - 2 kašike ili više ako je potrebno
  • bujon - oko 2 litra ili oko 2 litra vode
  • peršun - 2 stabljike (za ukras)
  • belo vino - 100 ml marsala ili drugo slatko vino
* merne jedinice

Način pripreme

Iskreno, recept za meko guščje meso je najbolji i najlakši recept koji otkriva najviše ukusa sa velikim procentom uspeha. Ovo je moj recept koji najviše preporučujem.

Želim da budete slobodni i da stavite šta god želite u ovo jelo i isečete meso na vama poznat način. Glavni neophodni sastojci su dobar bujon, guščje meso, pečurke.

Možete koristiti lokalne divlje pečurke. Možete koristiti grudi ili batake bez kože ili grudi sa kožicom. Začinite recept sa još povrća ako želite. Dodajte marsalu.

Prvo isečemo gusku i ostavimo je na stranu (batake, ako želite, pripremite konfi, a od grudi ćete dobiti bogati bujon). Dobro je ostaviti masnoću ispod kožice, ali ako se odlučite, možete je ukloniti. Delim iz iskustva da je sa njom jelo ukusnije. Mast će dodati mnogo ukusa, ostavite je i recite šta mislite. Moj izbor ovog puta je da skuvam i cele batake.

Nakon što ga isečete, stavite meso u srednje zagrejan tiganj od livenog gvožđa sa malo soli i bibera. Kada počne da se odvaja mast, dodajte malo seckanog belog i crnog luka sa solju.

Mešajte dok meso ne porumeni i čak ne dobije hrskave komade na kožici. Zatim dodajte malo krupno iseckanih pečuraka. Možete odabrati da stavite poklopac, kako bi se pečurke kuvale na pari dok se spremaju. Dodajte i blago ljute paprike. Nastavite da mešajte i kuvajte dok šampinjoni ne omekšaju, oko mesa u tiganju pospite kašiku-dve brašna, pa dodajte veći deo od litra bujona.

Bujon pripremam uglavnom sa pačjim, guščjim ili pilećim kostima - sirovim ili pečenim. Bujon pripremam da bude dovoljno gust da se ohlađeni želatin stegne. Stavite ovaj sos da provri, a zatim smanjite vatru i dinstajte dok ne postane dobar i gust. Dodao sam malo kukuruznog skroba na kraju da se još malo zgusne.

Krhko guščje meso sa sosom od pečuraka poslužite preko domaćeg krompir pirea ili sa pomfritom, kao u u ovom slučaju.

Još jedna još lakša i ukusnija opcija je ekspres lonac za pripremu ovog recepta. Da biste dobili super krhko guščje meso, koje se topi u ustima, celu pticu stavite u ekspres lonac i kuvajte je na jakoj vatri 3 do 4 sata sa malo vode i vašim omiljenim začinskim biljem (majčina dušica ili ruzmarin, žalfija itd.).

Dodajte pečurke na sredini kuvanja. Uklonite kosti sa mesa, dodajte još malo bujona ili vode ako je potrebno - i vaš omiljeni gustin: Voila! Neverovatno ukusno i nežno!

Uživajte!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: