Način pripreme
Kora limuna se izrenda i pomeša sa začinima. Koža guske se iseče, ali se ne seče meso; na taj način će iscuriti mast i koža će biti hrskava.
Začini se lepo utrljaju i guska se stavlja preko rešetke za pečenje. Odozgo se stavlja pleh veličine rešetke. Rerna treba da je pethodno ugrejana na 230 stepeni.
Nakon 10 minuta pečenja se smanji na 180 stepeni i nastavlja se sa pečenjem. Nakon jednog sata se vadi, poliva mašću koja se sakupila i vraća da se peče još 40-60 minuta, dok ne postane braon i hrskava.
Masnoća, koja se sakupila, se odvaja za krompir. Krompir se oljušti, krupnije iseče i skuva da bude polugotov. U ugrejanoj guščijoj masti se prži zajedno sa iseckanim belim lukom.
Kad porumene, začine se sitno iseckanim mladim lukom i začinima. Porcija guščijeg mesa se servira sa prilogom od sotiranog krompira.
Komentari