Bonapeti.rs»Recepti»Deserti»Sitni kolači»Keksići»Hrvatski božićni kolačići sa nadevom od oraha

Hrvatski božićni kolačići sa nadevom od oraha

IvelinaIvelina
Šef kuhinje
5891122k
Hrvatski božićni kolačići sa nadevom od oraha2 / 2
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
60 min.
Kuvanje
20 min.
Ukupno
80 min.
Porcije
23
"Nema šanse da ne budete u božićnom raspoloženju kada osetite aromu ovih prazničnih kolačića"

Potrebni sastojci

  • Za testo
  • sveže mleko - 70 ml
  • šećer - 3 supene kašike, ravne
  • suvi kvasac - 1 kašičica
  • vanila - ½ kašičice
  • maslac - 70 g /na sobnoj temperaturi/
  • jaja - 1 komad
  • brašno - 250 g
  • Za nadev su potrebni
  • belanca - 2 komada
  • šećer - 7 supenih kašika, ravne
  • limunov sok - 1 supena kašika
  • vanila - ½ kašičice
  • orasi - 130 g /mleveni/ ili lešnici
  • šećer u prahu - za uvaljati
* merne jedinice

Način pripreme

Napravila sam ove ukusne hrvatske božićne kolačiće sa nadevom ili ružicama od oraha. Jednostavni su i za pravljenje i preporučujem vam da ih pripremite.

U posudu sipajte mleko, šećer, kvasac i izmešajte ih. Dodajte u posudu i blago umućeno jaje, vanilu i meki maslac. Dobro izmešajte žicom za mućenje i postepeno dodavajte polovinu prosejanog brašna.

Prebacite testo na radnu površinu i počnite da mesite sa ostalim brašnom dok ne dobijete meko testo koje se ne lepi. Stavite ga u čistu posudu koju pokrivate folijom za sveže čuvanje i krpom, ostavite na 40 minuta da se odmori na toplom. Nije predviđeno za dizanje.

Za to vreme napravite naadev. U posudi pomešajte oba belanca i šećer i metalnom žicom za mućenje ih blago umutite koliko je potrebno da pobele, bez pretvaranja u gustu smesu. Dodajte vanilu i sok od limuna i ponovo promešajte, nakon čega postepeno dodajte mlevene orahe ili lešnike. Dobija se gusta smesa.

Rerna se zagreva na 170 stepeni. Velika tepsija rerne se pokriva papirom za pečenje. Od testa se uzimaju mali komadi koji se oblikuju kao loptice večičine srednje velikog oraha. Prstima i dlanovima pritiskamo testo na radnu površinu i do prečnika 8 cm.

U centar se stavlja nepuna kšičica smese i pažljivo se podižu krajevi zatvarajući slatkiš. Zapravo je trebalo da se dobiju ružice, ali ja sam ih zatvorila više nego što je trebalo.

Oblikovani kolačići se ređaju u tepsiju na rastojanju otprilike 5 cm jedan od drugog i pečemo ih u zagrejanoj rerni otprikike 20 minuta ili dok se ne dobije prijatna boja.

Još tople ih uvaljamo u šećer u prahu. Čuvamo ih pokrivene folijom za sveže čuvanje.

Od ove količine se dobija 23 srednje velika božićna kolačića sa prečnikom u ispečenom obliku od otprilike 4-5 cm.

Neka vam je slatko! Ispali su mnogo, mnogo ukusni!

Recept je sa bloga Marije Ivanove „My Cooking Creations“.

Savet: Možete da dodate sušeno voće poput kajsija, smokava i drugog. Možete da stavite i na vrh kašičicu omiljenog slatkog od trešanja ili drugo slatko. Ja sam napravila dve varijante - samo orasi i orasi sa slatkom!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: