Bonapeti.rs»Recepti»Deserti»Kolači»Kadaif»Kajmak Ekmek Kadaif

Kajmak Ekmek Kadaif

Veselina GardevaVeselina Gardeva
Pomoćnik kuvara
4912119
Kajmak Ekmek Kadaif
Fotografije: Veselina Gardeva
1 / 3
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
30 min.
Kuvanje
30 min.
Ukupno
60 min.
Porcije
8
"Veliki pozdrav iz turske kuhinje sa sjajnim receptom za kadaif"

Potrebni sastojci

  • šećer - 400 g
  • sveže mleko - 800 ml
  • limun - 1 komad
  • vanilin šećer - 2 kesice
  • jaja - 4 komada
  • brašno - 2 supene kašike
  • kukuruzni skrob - 1 supena kašika
  • kravlji maslac - 500 g, sirov
  • kadaif - 500 g, sirov
  • čokoladna dekoracija - bombone, mrvice i dr.
  • orasi - 2 šolje, mleveni
  • slatka pavlaka - 200 ml
* merne jedinice

Način pripreme

Prvo se priprema kadaif tako što se za taj cilj veoma sitno isecka i rasporedi se u veliku tepsiju. Pomeša se sa istucanim orasima.

Maslac se proprži i kadaif se zaliva njima. Stavlja se u rernu da se peče dok ne dobije zlatkastu boju. Za taj cilj ne sme da se uključuje preterano visoka temperatura.

Dok je kadaif u rerni, priprema se krem:

Šećer se muti sa jajima dok ne dobije kremastu konzistenciju. Brašno i skrob se umute u drugoj posudi tako što se u njih dodaje malo hladnog mleka kako bi se razmutile grudvice.

Ostalo mleko se sipa u duboku šerpu tako što se u njega dodaje izrendana kora limuna. Kada se mleko zagreje (skoro da provri), dodaje se prvo smesa od jaja u njega.

Nastavlja neprestano da se meša i nakon što provri, dodaje se i smesa od brašna. Sačeka se da se ohladi i kada se to desi, dodaju se vanile. Krem od jaja se skida sa vatre i ostavlja se sa strane.

U dubokoj posudi dobro se umuti pavlaka i lagano se špatulom dodaje u krem tako što se veoma pažljivo meša kako bi krem ostao sipkast.

Već gotov krem se ostavlja sa strane. Za to vreme se vadi ispečeni kadaif i deli se na dva jednaka dela.

Jedna se stavlja u odgovarajuću tepsiju ili kalup za tortu, odozgo se sipa krem.

Na vrh se stavlja i drugi deo kadaifa. Ostavlja se da se ohladi i da se stegne tako što je najbolje da se konzumira 24 sata nakon njegove pripreme.

Kada se servira Kajamk Ekmek Kadaif može da se ukrasi čokoladnim bombonama ili drugom dekoracijom, a može i da se jede direktno iz tepsije.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: