Način pripreme
Prvo se priprema kadaif tako što se za taj cilj veoma sitno isecka i rasporedi se u veliku tepsiju. Pomeša se sa istucanim orasima.
Maslac se proprži i kadaif se zaliva njima. Stavlja se u rernu da se peče dok ne dobije zlatkastu boju. Za taj cilj ne sme da se uključuje preterano visoka temperatura.
Dok je kadaif u rerni, priprema se krem:
Šećer se muti sa jajima dok ne dobije kremastu konzistenciju. Brašno i skrob se umute u drugoj posudi tako što se u njih dodaje malo hladnog mleka kako bi se razmutile grudvice.
Ostalo mleko se sipa u duboku šerpu tako što se u njega dodaje izrendana kora limuna. Kada se mleko zagreje (skoro da provri), dodaje se prvo smesa od jaja u njega.
Nastavlja neprestano da se meša i nakon što provri, dodaje se i smesa od brašna. Sačeka se da se ohladi i kada se to desi, dodaju se vanile. Krem od jaja se skida sa vatre i ostavlja se sa strane.
U dubokoj posudi dobro se umuti pavlaka i lagano se špatulom dodaje u krem tako što se veoma pažljivo meša kako bi krem ostao sipkast.
Već gotov krem se ostavlja sa strane. Za to vreme se vadi ispečeni kadaif i deli se na dva jednaka dela.
Jedna se stavlja u odgovarajuću tepsiju ili kalup za tortu, odozgo se sipa krem.
Na vrh se stavlja i drugi deo kadaifa. Ostavlja se da se ohladi i da se stegne tako što je najbolje da se konzumira 24 sata nakon njegove pripreme.
Kada se servira Kajamk Ekmek Kadaif može da se ukrasi čokoladnim bombonama ili drugom dekoracijom, a može i da se jede direktno iz tepsije.