Bonapeti.rs»Recepti»Palačinke»Vazdušaste vanila palačinke sa makom

Vazdušaste vanila palačinke sa makom

Iliana ParvanovaIliana Parvanova
Guru
4811405k
Vazdušaste vanila palačinke sa makom
Fotografije: Iliana Parvanova
3 / 8
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
10 min.
Kuvanje
25 min.
Ukupno
35 min.
Porcije
9
"Vazdušaste netradicionalne palačinke sa makom, koje će vas preneti na jedno lepše mesto"

Potrebni sastojci

  • jaje - 1 komad
  • ovseno mleko - 1/2 šolje, domaće
  • smeđi šećer - 6 kašika
  • vanila - 2 kesice (ili 3 kapi tečna)
  • soda - 1/2 kašičice
  • jabukovo sirće - 2 kašičice
  • seme maka - 1 kašika, izvršita
  • tipsko brašno - oko 2/3 šolje
* merne jedinice

Način pripreme

U dubokoj posudi žičanom poslastičarskom mutilicom promešamo jaje sa ovsenim mlekom (domaće spremljeno i proceđeno) i braon kristal šećerom.

U njih dodajemo vanilu - u prahu ili tečnu (na više od tri kapi, jer je jakog ukusa i arome) i sodu, koju smo u odvojenoj posudici aktivirali sa jabukovim sirćetom.

Zgušnjavamo brašnom (može da se zameni integralnim) dok ne dobijemo glatku smesu (ni mnogo tečnu, ni mnogo gustu) i na kraju prmešamo sa semenkama maka.

Da bi bile zdravije i dijetalne, možemo da ispržimo palačinke bez masnoće (samo za prvih 1-2 možemo da sipamo malo šarlana, a za sledeće nije potrebno) u tiganju sa nelepljivim keramičkim dnom.

Sipamo malo smese u tiganj i vrlo blago rasporedimo, jer će debljina koju postignemo biti ista i nakon što ih ispržimo.

Veličina je po želji, ali da bi bile brže gotove, dobro je da napravimo manje (oko 10 cm) da bi mogle bar dve da stanu u tiganj istovremeno.

Palačinke okrećemo, nakon što im se po celoj površini stvore mehurići (pre toga ne treba ni da probamo da ih odlepimo od tiganja) i čim se pozlate sa druge strane - gotove su!

Ponavljamo isto dok ne potrošimo smesu - dobija se oko 9 palačinke. Kada je gotova - čeka sledeću poklopljenu poklopcem, a svaku novu palačinku stavljamo skroz na dno, da bi se sačuvala mekoća i vazdušastost i da se ne osuše.

Serviramo ih dok su još tople, prelivene domaćim medom od maslačka i po želji posute semenom maka. Idu sjajno i uz slatko po izboru (na primer od jagoda, smokvi i dr.).

Vazdušaste vanila palačinke sa makom - jednostavne, ukusne i aromatične! Omiljen doručak svima!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni:

Komentari

Korisnik#308162
Korisnik#308162
Nikad nisam stavljala mak u palačinke, a često ih pravim
08.01.2023 00:11