Bonapeti.rs»Recepti»Deserti»Kolači»Čokoladni kolač»Čokoladni kolač sa jabukama i orasima

Čokoladni kolač sa jabukama i orasima

Iliana ParvanovaIliana Parvanova
Guru
4801405k
Čokoladni kolač sa jabukama i orasima
Fotografije: Iliana Parvanova
1 / 8
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
20 min.
Kuvanje
35 min.
Ukupno
55 min.
Porcije
9
"Recept za sreću koji nazivamo čokoladni kolač sa jabukama i orasima"

Potrebni sastojci

  • pire od jabuka - 1 šolja (1 jabuka sa 1 šoljom vode)
  • smeđi šećer - 1/2 šolje, kristal
  • soda bikarbona - 1 kašičica, ravna
  • sirće - 2 kašiičce
  • vanila - 1 kesica
  • cimet - 1 kašičica, ravna
  • kakao - 1 supena kašika, ravna
  • rogač - 1 supena kašika, ravna (brašno)
  • kakao - 2 supene kašike, zrna u komadićima (po želji)
  • šarlan - 10 supenih kašika (nerafinisano suncokretovo ulje)
  • ovsene pahuljice - 1/2 šolje
  • kukuruzni griz - 3 - 4 supene kašike (fini)
  • integralno brašno - 1/2 šolje
  • kukuruzno brašno - 1 šolja, fino
  • jabuke - 1 komad (1 šolja, u kockicama)
  • orasi - 1/2 šolje, ozmrvljeni
  • Za toping od meda
  • med - 6 supenih kašika (ili pčelinji - tečni) od maslačaka
  • voda - 5 supenih kašika
  • rogač - 1 kašičica
  • kakao - 1 kašičica
  • orasi - za posipanje (fino izmrvljeni)
* merne jedinice

Način pripreme

Zdrav i dijetalan čokoladni kolač sa jabukama i orasima, sa sjajnim medenim karamel topingom!

Sameljemo fini pire od 1 komada srednje velike jabuke (oguljena i iseckana na komadiće) sa 1 šoljom vode u blenderu. Pire od jabuka sipamo u duboku posudu u kojoj ćemo izmešati smesu za kolač.

U njega dodajemo sve ostale sastojke sledećim redosledom dok ručno mešamo metalnom poslastičarskom žicom za mešanje: smeđi kristal šećer, sodu bikarbonu, jabukovo sirće, vanilu, cimet, kakao, brašno od rogača, zrna kakaoa u komadićima, šarlan, fine ovsene pahuljice, kukuruzni griz (fini - za kačamak).

Zgušnjavamo integralnim i kukuruznim finim brašnom i na kraju dodajemo jabuku iseckanu na sitne komadiće i izmrvljene orahe. Izmešamo i rapsoređujemo smesu u pravougaonu tepsiju (25 cm sa 17 cm).

I pečemo veganski kolač sa jabukama na 180 stepeni otprilike 30-35 minuta. Kada je kolač gotov, pripremamo medeni preliv.

U maloj metalnoj posudi na ringli izmešamo tečni domaći med od radića (med od maslačaka nije pčelinji, nego se pravi od šećera, cveća, vode i limuna) sa brašnom od rogača, kakaom i vodom.

Nakon što se pomešaju sastojci i kada provri - kuvamo otprilike 5 minuta kako bi imao karamel ukusu. Ravnomerno zalivamo kolač ili ako se med stegnuo - možemo da ga namažemo. Posipamo orasima.

Sečemo na kvadratne komade i poslužujemo po želji sa sveže spremljenim sokom od jabuka.

Predivan posni čokoladni kolač - za jednu poslepodnevnu užinu sa kojom ćemo osetiti nežnost zdravih deserata!

Neobično ukusno!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: