Način pripreme
Zdrav i dijetalan čokoladni kolač sa jabukama i orasima, sa sjajnim medenim karamel topingom!
Sameljemo fini pire od 1 komada srednje velike jabuke (oguljena i iseckana na komadiće) sa 1 šoljom vode u blenderu. Pire od jabuka sipamo u duboku posudu u kojoj ćemo izmešati smesu za kolač.
U njega dodajemo sve ostale sastojke sledećim redosledom dok ručno mešamo metalnom poslastičarskom žicom za mešanje: smeđi kristal šećer, sodu bikarbonu, jabukovo sirće, vanilu, cimet, kakao, brašno od rogača, zrna kakaoa u komadićima, šarlan, fine ovsene pahuljice, kukuruzni griz (fini - za kačamak).
Zgušnjavamo integralnim i kukuruznim finim brašnom i na kraju dodajemo jabuku iseckanu na sitne komadiće i izmrvljene orahe. Izmešamo i rapsoređujemo smesu u pravougaonu tepsiju (25 cm sa 17 cm).
I pečemo veganski kolač sa jabukama na 180 stepeni otprilike 30-35 minuta. Kada je kolač gotov, pripremamo medeni preliv.
U maloj metalnoj posudi na ringli izmešamo tečni domaći med od radića (med od maslačaka nije pčelinji, nego se pravi od šećera, cveća, vode i limuna) sa brašnom od rogača, kakaom i vodom.
Nakon što se pomešaju sastojci i kada provri - kuvamo otprilike 5 minuta kako bi imao karamel ukusu. Ravnomerno zalivamo kolač ili ako se med stegnuo - možemo da ga namažemo. Posipamo orasima.
Sečemo na kvadratne komade i poslužujemo po želji sa sveže spremljenim sokom od jabuka.
Predivan posni čokoladni kolač - za jednu poslepodnevnu užinu sa kojom ćemo osetiti nežnost zdravih deserata!
Neobično ukusno!