Način pripreme
U malu šerpu sipamo sve sastojke za marinadu sa kojima ćemo farbati jaja: pola glavice cvekle, jabukovo sirće, himalajska so, smeđi kristal šećer, crni biber u zrnu i voda.
Ostavljamo ih sa poklopcem da se kuvaju nekoliko minuta i posle dodajemo tvrdo kuvana i oguljena 3 jaja (mogu da budu od ostalih uskršnjih jaja).
Kuvamo ih otprilike 10 minuta uz često mešanje tako da se ravnomerno ofarbaju i napoje jarkom ciklama prirodnom bojom crvene cvekle.
Vadimo jaja iz obojene marinade i ostavljamo ih da se blago ohlade. Uklanjamo ostale čestice cvekle i sečemo jaja na 2 jednaka dela po dužini. Pažljivo malom kafenom kašičicom odvajamo tvrdo kuvana žumanca pazeći da sačuvamo oblik belanaca.
U posudici izgnječimo žumanca viljuškom i dodajemo u njih ostale sastojke za nadev: kravlji maslac, kravlji sir, himalajsku so, domaći med od radića, kurkumu, mleveni crni bbier i sasvim malo vode.
Izmešamo gnječeći dok se ne dobije glatka homogena smesa da ne bude ni tečna, ni mnogo gusta, već upravo odgovarajuća za špricanje.
Špricamo špricem sa malim dodatkom ili malom najlon kesom sa odsečenim uglom. Punimo belanca žutim nadevom tako što kružnim pokretima spolja ka unutra špricamo spirale sa vrhićem.
Ređamo punjena jaja u krug u keramički okrugli tanjir i posipamo ih iseckanim percima mladog luka. Odgovarajući uz prolećnu salatu.
Poslužujemo sveža ciklama jaja sa nadevom od sira, ukrašena prolećnim cvećem!
Neobično ukusno!