Način pripreme
Jaja se umute u penu sa smeđim šećerom na jakom ubrzanju miksera.
Prašak za pecivo, burbonski vanillin šećer, vanila i cimet se izmešaju sa speltinim brašnom.
Muskatni oraščić se izrenda na rende i dodaje se u brašno.
Ulje se dodaje u kozje sveže mleko i veoma dobro se izmeša.
Šargarepe se operu i ogule. Izrendaju se sitno rende.
Orasi se krupno izmrve.
U umućena jaja se dodaje ulje sa kozjim svežim mlekom uz neprestano mešanje miksera.
Postepeno se dodaje brašno dok se ne dobije homogena smesa.
Na kraju se dodaju izrendane šargarepe.
Smesa za kolač od šargarepe se sipa u kalup za kolač koji je podmazan uljem i brašnom.
Peče se u prethodno zagrejanoj rerni 50 minuta na 180 stepeni.
Kada se ispeče, raskošni kolač se vadi iz kalupa i ostavlja se da se ohladi.
Smeđi šećer se samelje u šećer u prahu.
Limun se ocedi.
U šećer u prahu se dodaje limunov sok i voda.
Izmeša se mikserom na jakom ubrzanju dok se ne dobije kremasta smesa.
Kada se kolač ohladi zaliva se limunovim kremom.
Speltin kolač od šargarepe sa glazurom od limuna je odličan za povod ili za svaki dan.