Način pripreme
Odvojte belanca odjajha i umutite ih pomoću električnog miksera dok se ne dobije sipkasta smesa.
U posebnu posudu dodajte ulje, žumanca, smeđi šećer, jogurt, vanilu i mutite dok se ne dobije homogena smesa.
Prosejte brašno i dodajte cimet, prašak za pecivo, sodu bikarbonu i so. Dodajte suve sastojke u smesu zajedno sa umućenim belancima i izmešajte.
Ogulite i izrendajte šargarepe, nakon čega ih sipajte i izmešajte špatulom. Sipajte smesu u duguljasti kalup za kolač i ispecite u prethodno zagrejanu rernu na 180° na 45-55 minuta.
Proverite kolač od šargarepe nakon tridesete minute i u slučaju da je potamneo odozgo, pokrijte ga folijom i vratite nazad da se peče.
Kada kolač sa šargarepama bude gotov, ostavite ga sa strane kako bi se ohladio. Ostavite kravlji maslac na sobnoj temperaturi.
Sipajte krem sir u posudicu zajedno sa šećerom u prahu i vanilom. Mutite ih mikserom i dodajte maslac i tečnu pavlaku.
Kolač obilno namažite pomoću špatule.
Kolač od šargarepe sa glazurom od maslaca sa komadićima oraha!