Bonapeti.rs»Recepti»Deserti»Kolači»Kuglof»Kolač od limuna sa rikotom i glazurom

Kolač od limuna sa rikotom i glazurom

Albena AsenovaAlbena Asenova
Guru
8122713k268
Kolač od limuna sa rikotom i glazurom
Fotografije: Albena Asenova
1 / 5
17/08/2022
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
15 min.
Kuvanje
50 min.
Ukupno
65 min.
Porcije
8
"Običan kolač koji iznenađuje svojim izgledom i ukusom Vidite i vi kako da ga spremite"

Potrebni sastojci

  • jaja - 3 komada
  • šećer - 150 g
  • rikota - 250 g
  • maslac - 90 g
  • limun - 2 komada
  • vanila - 1 komad (o, 2 g)
  • brašno - 225 g
  • prašak za pecivo - 10 g
  • bademovo brašno - 60 g
  • Za glazuru
  • belanca - 1 komad
  • sok od limuna - 3 kašike
  • šećer u prahu - 100 g
* merne jedinice

Način pripreme

U posudi se umute jaja sa sobne temperature i šeće u vazdušast krem.

Dodaju se prvo rikota i omekšali maslac, nakon čega se smesa meša da bude ujednačena.

U nju se dodaje narendana kora, sok od limuna (tri kašike se izdvoje za glazuru) i vanila.

Brašno se proseje sa praškom za pecivo i zajedno sa bademovim brašnom iz nekoliko puta se dodaje u preostalu smesu.

Sve se meša dobro i prebacuje u namazan i brašnom posut kalup.

Kolač od limuna se peče u prethodno zagrejanoj rerni na 180 stepeni oko 50 minuta.

Izvadi se i okreće na rešetku dok se potpuno ne ohladi. Dok se hladi sprema se glazura.

Za nju je neophodno da se belance umuti sa šećerom u prahu. Sipa se po malo soka od limuna, pri čemu se pazi a ne postane previše tečno. Gotovom glazurom se odozgo preliva ohlađen kolač.

Kada se glazura stvrdne kolač se dekoriše i servira.

Kolač od limuna sa rikotom je sjajan!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: