Način pripreme
Za ovaj ukusni tart od badema sa frandžipanom i kruškama prvo napravite testo od maslaca.
Sameljite 100 g sirovih badema sa 100 g smeđeg šećera Muskovado. Od ove smese odvojte 3 supene kašike za osnovu, 2 supene kašike za posipanje, a ostala količina će vam biti potrebna za frandžipan.
U posudi pomešajte brašno, so, prašak za pecivo i 3 kašike mlevenih badema. Dobro izmešajte.
Dodajte kokosovo ulje i utljajte ga prstima dok se ne dobiju mrvice od maslaca.
Dodajte jaje i nekoliko kašika ledene vode. Vodu dodajte kašiku po kašiku dok se ne formira testo.
Gotovo testo oblikujte u disk i razvijte između dva sloja papira za pečenje u krug prečnika otprilike 30 cm.
Skinite jedan sloj papira i pomoću drugog ga prebacite u kalup za tart od 28 cm.
Pritisnite testo u kalup oblikujući bord.
Kalup koji sam koristila je sa nelepećim premazom i nisam mazala maslacem.
Stavite u frižider osnovu od maslaca na 30 minuta da se stvrdne, a za to vreme zagrejte rernu na 180° C.
Nakon što izvadite koru iz frižidera izbockajte je viljuškom da se ne bi nadula prilikom pečenja.
Stavite osnovu da se peče 15 minuta u već zagrejanoj rerni.
Nakon toga izvbadite i ostavite da se blago ohladi.
Pripremite frandžipan.
Viljuškom izgnječite kokosovo ulje i u njige dodajte ostale mlevene bademe sa šečerom. Dobro izmešajte. Na kraju dodajte jedno jaje i kašiku ruma za aromu.
Ovom smesom namažite ohlađenu osnovu tarta.
Ogulite i isecite dve kruške na tanke kriške. U njih dodajte kašiku kukuruznog skroba i izmešajte.
Poređajte kriške kruške na bademovu smesu i pospite s 2 kašike badema koje ste ranije odvojili.
Stavite tart da se peče u zagrejanoj rerni na još 15 minuta.
Drmaćuju kalup proveravajte da li je gotovo. Ako je stegnut, možete da izvadite iz rerne.
Po vrućem tartu posipte dve kašike čokoladnih kapljica za raskoš. Ovo nije obavezno.
Poslužite ovaj ukusan i zdrav tart od badema sa frandžipanom i kuškama kada se u potpunosti ohladi.
Neka vam je slatko!