Način pripreme
Odvojila sam belanca od žumanaca. Prvo sam umutila belanca sa prstohvatom soli u sipkast sneg.
U drugoj posudi sam umutila žumanca sa šećerom i vanilom. Kada je smesa pobelela dodala sam toplu vodu i kakao.
U ovu smesu sa dodala umućena belanca i kratko sam izmešala mikserom. Rernu sam zagrejala na 170°C.
Brašno sam prosejala sa praškom za pecivo i postepeno sam ga dodala u smesu, tako što sam već mešala špatulom trudeći se da se sačuva njena vazdušastost.
Tepsiju rerne koja je dimenzija 43x33 sam pokrila papirom za pečenje. Namazala sam je maslacem i sipala sam smesu. Ravnomerno sam je rasporedila u tankom sloju i stavila sam da se peče u rerni zagrejanoj na 170°C otprilike 8 minuta ili dok čačkalica ne bude suva.
Kora se veoma brzo peče i dobro je da ostane mekša, a ne prepečena. Ostavila sam je na 2-3 minute blago da se ohladi i uvila sam u stegnuti rolat koristeći i papir. Uvila sam ga u kraćoj strani tako što se tako dobilo više uvijanja /nadam se da se razume šta sam htela da kažem/.
Nakon toga sam ga uvila i u krpu i tako sam ostavila da se u potpunosti ohladi.
Za to vreme sam pripremila krem tako što sam u posudu stavila pavlaku, maskarpone i šećer u prahu i mikserom sam ih kratko mutila koliko je potrebno da se pomešaju.
Nakon otprilike 20 minuta sam pažljivo razvila rolat i ravnomerno sam ga namazala većim delom krema.
Rasporedila sam nekoliko kašičica slatkog od borovnica bez preterivanja.
Uvila sam ga i pažljivo prebacila na poslužavnik. Namazala sam odozgo i sa strane ostalim kremom i stavila sam rolat sa maskarpone sirom u frižider preko noći.
Dobro bi bilo da bude pokriven folijom za sveže čuvanje da se krem odozgo ne bi sušio. Ukoliko nemate toliko vremena, imajte u vidu da joj treba barem 5 sati kako bi kora ovog unikatnog slatkog rolata omekšala.
Ujutru sam dekorisala s malo slatka i listićima mente. Odsekla sam prve komadiće i uživali smo u svežem i ukusnom desertu - rolat sa slatkom od borovnica.
Neka vam je slatko!