Bonapeti.rs»Recepti»Deserti»Kolači»Slatki Rolat»Rolat sa slatkom od borovnica

Rolat sa slatkom od borovnica

V kuhnyata s BeniV kuhnyata s Beni
Šef kuhinje
38208612
Rolat sa slatkom od borovnica
Fotografije: V kuhnyata s Beni
1 / 4
05/03/2022
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
20 min.
Kuvanje
10 min.
Ukupno
30 min.
Porcije
10
"Rolat sa slatkom od borovnica koji jedva čekamo da isečemo"

Potrebni sastojci

  • Za koru
  • jaja - 3 komada
  • šećer - 3 supene kašike /pune/ 50 g
  • voda - 3 supene kašike, topla
  • kakao - 2 supene kašike /prirodni/
  • brašno - 4 supene kašike /50 g/ ne više/
  • prašak za pecivo - 2 kašičice /ravne/ 5 g
  • vanila - 1 kašičica
  • so - mali prstohvat
  • Za krem
  • maskarpone - 250 g
  • kisela pavlaka - 200 g /koristim Danon/
  • šećer u prahu - 5 supenih kašika /60 g/
  • slatko od borovnica - moje je domaće
* merne jedinice

Način pripreme

Odvojila sam belanca od žumanaca. Prvo sam umutila belanca sa prstohvatom soli u sipkast sneg.

U drugoj posudi sam umutila žumanca sa šećerom i vanilom. Kada je smesa pobelela dodala sam toplu vodu i kakao.

U ovu smesu sa dodala umućena belanca i kratko sam izmešala mikserom. Rernu sam zagrejala na 170°C.

Brašno sam prosejala sa praškom za pecivo i postepeno sam ga dodala u smesu, tako što sam već mešala špatulom trudeći se da se sačuva njena vazdušastost.

Tepsiju rerne koja je dimenzija 43x33 sam pokrila papirom za pečenje. Namazala sam je maslacem i sipala sam smesu. Ravnomerno sam je rasporedila u tankom sloju i stavila sam da se peče u rerni zagrejanoj na 170°C otprilike 8 minuta ili dok čačkalica ne bude suva.

Kora se veoma brzo peče i dobro je da ostane mekša, a ne prepečena. Ostavila sam je na 2-3 minute blago da se ohladi i uvila sam u stegnuti rolat koristeći i papir. Uvila sam ga u kraćoj strani tako što se tako dobilo više uvijanja /nadam se da se razume šta sam htela da kažem/.

Nakon toga sam ga uvila i u krpu i tako sam ostavila da se u potpunosti ohladi.

Za to vreme sam pripremila krem tako što sam u posudu stavila pavlaku, maskarpone i šećer u prahu i mikserom sam ih kratko mutila koliko je potrebno da se pomešaju.

Nakon otprilike 20 minuta sam pažljivo razvila rolat i ravnomerno sam ga namazala većim delom krema.

Rasporedila sam nekoliko kašičica slatkog od borovnica bez preterivanja.

Uvila sam ga i pažljivo prebacila na poslužavnik. Namazala sam odozgo i sa strane ostalim kremom i stavila sam rolat sa maskarpone sirom u frižider preko noći.

Dobro bi bilo da bude pokriven folijom za sveže čuvanje da se krem odozgo ne bi sušio. Ukoliko nemate toliko vremena, imajte u vidu da joj treba barem 5 sati kako bi kora ovog unikatnog slatkog rolata omekšala.

Ujutru sam dekorisala s malo slatka i listićima mente. Odsekla sam prve komadiće i uživali smo u svežem i ukusnom desertu - rolat sa slatkom od borovnica.

Neka vam je slatko!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: