Način pripreme
Kiselo mleko se muti sa šećerom žicom, nakon čega se muti mikserom na visokoj brzini.
Brašno od spelte se proseje u odvojenu posudu. Dodaje se kakao i meša se veoma dobro.
Brašno se dodaje postepeno u kiselo mleko uz neprestano mućenje mikserom.
Smesa se muti dok se šećer potpuno ne istopi i ne dobije se homogena smesa.
Orasi se namrve na krupno i dodaju se u smesu. Smesa se muti žicom.
Posuda u kojoj će se peći se maže maslacem i brašnom. Smesa se sipa unutra. Peče se 40 minuta na 180 stepeni sa ventilatorom.
Za glazuru: Maslac se stavlja u kuvalo za mleko. Dodaje se kakao, braon šećer i voda.
Kuva se na niskoj temperaturi 20 minuta uz kontinuirano mešanje, da se ne stvore grudvice.
Nakon što se kolač ispeče dok je još topao preliva se glazurom. Ostavlja se da se ohlade.
Čokoladni kolač se posipa šećerom u prahu i servira.
Čokoladni kolač od spelte sa kiselim mlekom je gotov.