Način pripreme
Listove salate dobro operite i ocedite, trudeći se da ih ne stiskate ili zgnječite kako bi ostali sveži.
Čeri paradajz prepolovite, a krušku oljuštite i isecite na tanke polumesece.
Poprskajte je sa malo soka od limuna da ne potamni.
Isecite nar na polovine. Ako imate sreće da naiđete na sočan i dobro sazreo nar, njegov prekrasan tamnocrveni sok će poteći čak i kada je samo isečen.
Iscedite polovinu i uklonite bobice sa druge polovine voća. Pomešajte sok sa maslinovim uljem, malo soli i balzamiko sirćeta da dobijete dresing za salatu.
Ima nareva koji su bledo ružičaste boje i nisu tako sočni. Ako ste naišli na takav, njegov sok je teško iskoristiti, ali ništa, preliv bi dobro prošao i samo sa maslinovim uljem i balzamiko sirćetom.
U dve posude (ili jednoj većoj) pomešajte listove salate sa čeri paradajzom i začinite prelivom i prstohvatom soli. Po vrhu poređajte kruške, izgnječite plavi sir i pospite orasima, semenkama nara i semenkama.
Ubacite nekoliko lepih velikih crnih maslina i pospite sa još dresinga.
Poslužite ukusnu zelenu salatu dok je salata od kruške i nara sveža.
* Količina plavog sira je s jedne strane po ukusu, sa druge - zavisi od intenziteta ukusa i arome samog sira. Postoje sirevi različitih brendova, a neki su toliko mirisni da je mala količina dovoljna da začini celu specijalnu salatu, sos ili jelo.
Kod drugih se jedva oseća miris, čak i ako stavimo celo pakovanje.