Način pripreme
1 šolja = 150 ml
Svinjska mast treba da bude mekana, ne istopljena, zato je izvadite na sobnu temperaturu barem sat vremena pre nego što počnete da pravite slane štapiće.
Prosejte brašno u posudu.
Na krupno rende izrendajte kačkavalj i sir.
U kiselo mleko dodajte amonijačnu sodu i sodu bikarbonu. Mešajte dok se ne aktivira.
Umutite jaja i odvojte 3 supene kašike njih. Ona će biti potrebna za premazivanje slanih štapića.
U brašno dodajte sve sastojke osim semenki i umesite meko testo za slane štapiće.
Ostavite testo na 10 minuta.
Pokrijte 2 velike tepsije papirom za pečenje. Ja sam koristila one tepsije rerne.
Podelite testo na dva dela i razvijte svaki na nabrašnjenoj površini u pravougaonik debljine otprilike 5 mm.
Namažite prethodno odvojenim umućenim jajetom i pospite semenkama po izboru.
Nožem za sečenje pice isecite testo na tanke trake širine otprilike 2 cm dužine 10 cm.
Zagrejte rernu na 200 °C sa ventilatorom i stavite slane štapiće da se peku 12-15 minuta.
Rezultat su veoma ukusni slani štapići sa brašnom od spelte odgovarajući uz poslepodnevnu kafu ili čaj.