Način pripreme
Prosejte obe vrste brašna u veliku posudu i dodajte so. Promešajte.
Zagrejte vodu i u njoj rastvorite kvasac i med.
Dodajte ih u brašno zajedno sa kašikom maslinovog ulja i dobro promešajte.
Dobija se gusto i lepljivo testo.
Pokrijte posudu folijom i ostavite da odstoji 15-20 minuta.
Zatim, vlažnim rukama, napravite nekoliko rastezanja i preklapanja testa.
Ponovo pokrijte posudu i sačekajte još 20 minuta.
Ponovite istezanje testa i premažite testo za fokaču sa malo maslinovog ulja. Ovog puta ostaviti da nadođe 1, 5 sat.
Pleh obložiti papirom za pečenje i premazati maslinovim uljem.
Prebacite testo u tepsiju i preklopite ga sa svih ivica da napravite nešto poput koverte.
Okrenite testo preklopljenom stranom na dole i lagano ga razvucite da pokrije veći deo pleha, a zatim pokrijte folijom i ostavite da se diže još 1 sat.
Kada ovo vreme prođe, pospite fokaču sa malo maslinovog ulja i ukrasite po svom ukusu.
Fokaču sa brašnom od spelte i jednozrne pšenice pecite u zagrejanoj rerni na 230 stepeni 20-25 minuta dok ne bude gotova.