Način pripreme
1. Rastvorite kvasac u mlakolj vodi zajedno sa šećerom i 2 supene kašike brašna. Ostavite 5-6 minuta da se aktivira.
2. Brašno od spelte stavite u posudu i napravite udubljenje, u koje sipate ulje, dva jajeta malo umućena, kiselo mleko i aktivirani kvasac. U početku mešajte kašikom dok se svi sastojci ne sjedine. Testo će početi da se odvaja od ivica posude - ono će ličiti na gustu pastu.
Prebacite ga na brašnom posutu radnu površinu i sipajte po malo brašna, mesite dok testo ne postane elastično i ne prestane da se lepi, ali u isto vreme da bude mekano i prijatno. Pred kraj mešenja dodajte i so.
3. Topite ruke u rastopljenu mast i podelite na 6-7 lopti, koje razvlačite oklagijom ili razvucite prstima na relativno tanke kore.
Svaku od njih stavite direktno u pleh u kome ćete peći (namazan i obložen papirom za pečenje). Namažite preostalom mašću, ako je potrebno dodajte joši rasporedite između kora sir, pomešan sa belancem poslednjeg jajaeta.
4. Pokrijte čistom krpom pleh i ostavite da nadođe oko jedan sat ili dok se ne udvostruči.
5. Nadošlu penjurliju namažite žumancem, pomešanim sa malo svežeg mleka ili vode, i pecite u ugrejanoj rerni na 175 stepeni oko 30 minuta, ili proverite čačkalicom za zube.
Dok je još topla namažite je aromatičnim maslacem, da dobije lepši izgled i da tvrda kora omekša.
Malo zdravija varijanta od naše poznate penjurlije, koja nije drugačija od one što se priprema sa belim, pšeničnim brašnom. Nije tako mekana, ali sigurno je ukusna. Možete oblikovati po želji.
Prijatno!