Način pripreme
Svinjsko meso se seče na komade za porciju i proprži se u tiganju sa uljem sa svih strana.
Meso se prebacuje u tepsiju u kojoj će se peći jelo i začinjava se solju, crnim biberom po ukusu.
Pirinač se opere hladnom vodom i potopi se sa kašičicom soli na 20 minuta.
U masnoću od mesa se dodaje 30 g ili 1/4 pakovanja kravljeg maslaca i proprži se, prvo iseckanih luk, dodaje se prstohvat soli i dinsta se dok ne omekne. Nakon toga se dodaje iseckana šargarepa i beli luk, ponovo prstohvat soli i nakon nekoliko minuta se postepeno dodaje u šakama i opran i iseckan na ivice spanać.
Prilikom svakog dodavanja se meša i soli se. Čim se spanać izdinsta i omekša, dodaje se oceđeni pirinač, izmeša se i dodaje se bujon od povrća - 1300 ml ili posudicom kojom ste izmerili pirinač, dodaje se 3 i po bujona. Čim bujon provri, tiganj se sklanja sa ringle i njegov sadržaj se prebacuje u tepsiju kod mesa. Jelo se posipa solju, crnim biberom i izmrvljenim baštenskim čubrom po ukusu, izmeša se kako bi se ravnomerno rasporedila svinjetina sa pirinčem u vatrostalnoj tepsiji i poravnava se kašikom.
Svinjetina sa pirinčem i spanaćem se zapeče u prethodno zagrejanoj rerni na 180°C na srednjoj rešetci i sa uključenim ventilatorom dok pirinač ne bude gotov (otprilike 35-40 minuta).
Čim svinjetina sa spanaćem bude gotova, pokrijte tepsiju poklopcem ili folijom i ostavite da se dinsta izvan rerne 10-15 minuta. Tako će pirinač ostati sočan.
Prijatno!