Bonapeti.rs»Recepti»Jela sa mesom»Svinjetina»Zapečena svinjetina sa pirinčem i spanaćem u rerni

Zapečena svinjetina sa pirinčem i spanaćem u rerni

ZoriZori
Guru
8932865k
Zapečena svinjetina sa pirinčem i spanaćem u rerni
Fotografije: Zori
2 / 9
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
15 min.
Kuvanje
60 min.
Ukupno
75 min.
Porcije
6
"Uvek pripremamo po celu tepsiju svinjetine sa pirinčem i spanaćem, zato što svi kod kuće uživaju"

Potrebni sastojci

  • svinjsko meso - 700 g
  • ulje - 6 supenih kašika
  • kravlji maslac - 30 g (1/4kockice iz pakovanja, 125 g)
  • crni luk - 1 velika glavica ili vezica mladog
  • šargarepe - 1 komad
  • beli luk - 2 čena
  • spanać - 400 g
  • pirinač - 375 g
  • bujon od povrća
  • čubar - izmrvljen, po ukusu
  • so
  • crni biber - po ukusu
* merne jedinice

Način pripreme

Svinjsko meso se seče na komade za porciju i proprži se u tiganju sa uljem sa svih strana.

Meso se prebacuje u tepsiju u kojoj će se peći jelo i začinjava se solju, crnim biberom po ukusu.

Pirinač se opere hladnom vodom i potopi se sa kašičicom soli na 20 minuta.

U masnoću od mesa se dodaje 30 g ili 1/4 pakovanja kravljeg maslaca i proprži se, prvo iseckanih luk, dodaje se prstohvat soli i dinsta se dok ne omekne. Nakon toga se dodaje iseckana šargarepa i beli luk, ponovo prstohvat soli i nakon nekoliko minuta se postepeno dodaje u šakama i opran i iseckan na ivice spanać.

Prilikom svakog dodavanja se meša i soli se. Čim se spanać izdinsta i omekša, dodaje se oceđeni pirinač, izmeša se i dodaje se bujon od povrća - 1300 ml ili posudicom kojom ste izmerili pirinač, dodaje se 3 i po bujona. Čim bujon provri, tiganj se sklanja sa ringle i njegov sadržaj se prebacuje u tepsiju kod mesa. Jelo se posipa solju, crnim biberom i izmrvljenim baštenskim čubrom po ukusu, izmeša se kako bi se ravnomerno rasporedila svinjetina sa pirinčem u vatrostalnoj tepsiji i poravnava se kašikom.

Svinjetina sa pirinčem i spanaćem se zapeče u prethodno zagrejanoj rerni na 180°C na srednjoj rešetci i sa uključenim ventilatorom dok pirinač ne bude gotov (otprilike 35-40 minuta).

Čim svinjetina sa spanaćem bude gotova, pokrijte tepsiju poklopcem ili folijom i ostavite da se dinsta izvan rerne 10-15 minuta. Tako će pirinač ostati sočan.

Prijatno!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: