Način pripreme
Za ovaj šareni pasulj za salatu sa prazilukom pasulj se opere veoma dobro i stavlja se u posudu sa poklopcem.
Preliva se hladnom vodom i ostavlja se da se natopi 24 sata.
Nakon što se pasulj natopio, voda se prosipa i pasulj se ispere.
Stavlja se u šerpu i preliva se hladnom vodom.
Kuva se na tihoj vatri, nakon što provri, voda se prosipa i sipa se nova hladna voda. Baca se voda tri puta nakon što provri, pri čemu se pasulj kuva u četvrtoj vodi.
Nakon što četvrta voda provri, dodaje se soda i meša se.
Pasulj se kuva dok ne bude potpuno gotov, nakon čega se vadi iz šerpe i stavlja se u cediljku da se ocedi.
Praziluk se očisti i opere veoma dobro.
Seče se na sitno i sipa se u tiganj.
U tiganj se dodaje ulje, oceđen pasulj, aleva paprika i so.
Salata od pasulja se proprži uz neprestano mešanje 20 minuta, nakon čega se ostavlja da se ohladi.