Bonapeti.rs»Recepti»Glavna jela»Ćevap»Sultan kebap sa telećim mesom

Sultan kebap sa telećim mesom

The Fire LionThe Fire Lion
Početnik
21546
Sultan kebap sa telećim mesom
Fotografije: The Fire Lion
1 / 3
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
120 min.
Kuvanje
45 min.
Ukupno
165 min.
Porcije
8
"Kada smo raspoloženi za meso, jede nam se upravo teleći sultan kebap"

Potrebni sastojci

  • kore za pitu - 16 komada
  • teleće meso - 1 kg, od buta
  • luk - 4 glavice
  • patlidžani - 2 komada
  • paradajz pire - 4 supene kašike
  • boranija - 400 g
  • so
  • aleva paprika - 2 kašičice
  • crni biber - 2 kašičice
  • majčina dušica - 2 prstohvata
  • kačkavalj - 350 g
  • maslac - 40 g
  • ZA BEŠAMEL SOS
  • maslac - 100 g
  • ulje - 5 supenih kašika
  • brašno - 5 kašika
  • sveže mleko - 500 ml
  • so
* merne jedinice

Način pripreme

Patlidžan se guli na ivice i seče se na male kockice. Usoli se i ostavlja se da se ukloni gorak sok na 15-20 minuta. Ispere se i posuši se.

Teleće meso se seče na male kockice, usoli se i zaliva se sa 5 supenih kašika ulja. Ostavlja se na 10 sati da se marinira. Luk se sitno isecka.

U duboku šerpu se sipa ulje i zagreva se, stavlja se patlidžan i prži se 3 minute tako što se meša, vadi se i ostavlja se sa strane.

U istu šerpu se stavlja maslac i kada se zagreje prži se luk 3-4 minuta nakon čega se posipa alevom paprikom i paradajz pireom. Posoli se i dodaje se grašak, majčina dušica, crni biber, proprženi patlidžan i marinirano teleće meso.

Nakon što malo vri 30 minuta na tihoj vatri, skida se šerpa sa ringle.

U posudu se stavljaju 2 kore tako što krajevi slobodno vise. Puni se delom nadeva i krajevi se sakupljaju odozgo. Okreću se u nauljenu tepsiju - dobija se lopta. Ovo se ponavlja još 7 puta.

Priprema se sos. U odgovarajućojh posudi se zagreva ulje i maslac. Sipa se brašno i meša se kako bi se blago zagrejalo, sipa se sveže mleko i pavlaka za kuvanje (po želji). Meša se dok se blago ne zgusti, začinjava se i gotov je.

Ovim sosom se zaliva kebap i peče se u prethodno zagrejanoj rerni na 190 stepeni 30 minuta. Vadi se i posipa se izrendanim kačkavaljem. Zapeče se da bude zlatkasto još 10-15 minuta.

Sultan kebap sa telećim mesom je veoma ukusan.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: