Torta Buket

Doni NikiDoni Niki
Inovator
3491371k
Torta Buket
Fotografije: Doni Niki
3 / 4
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
60 min.
Kuvanje
40 min.
Ukupno
100 min.
Porcije
16
"Neverovatna torta Buket - kreativna, ukusna i impresivna"

Potrebni sastojci

  • kore
  • jaja - 8 komada
  • šećer - 400 g
  • vanila - 2 komada (4 g)
  • tečnost - 400 ml (mleko, sok ili čaj - ja sam koristila fantu pomorandžu)
  • brašno - 540 g
  • kakao - 60 g
  • ulje - 400 ml
  • prašak za pecivo - 20 g
  • krem za sastavljanje torte
  • slatka pavlaka - 800 ml
  • maskarpone sir - 500 g
  • šećer u prahu - 100 g
  • slatko od jagoda - 100 g
  • Švajcarski mereng
  • belanca - 160 g
  • kristal šećer - 400 g
  • krem od maslaca
  • maslac - 450 g
  • kondenzovano mleko - 397 g (1 kutijica)
* merne jedinice

Način pripreme

Jaja sa šećerom se mute mikserom na maksimalnoj brzini 10 minuta, slede ulje i tečnost koju ste izabrali, muti se još minutu. Dodaje se vanila (stavila sam tečnu esenciju pomorandže).

Dodaju se suvi sastojci - brašno, kakao i prašak za pecivo koji se unapred proseju.

Pažljivo se mute. Smesa se sipa u dve tepsije prečnika 22 i 28 cm. Dno tepsija se pokriva papirom za pečenje. Peku se na 160 stepeni sa ventilatorom dok čačkalica koja se zabode ne bude suva (otprilike 40 minuta).

Sledi pripremanje krema za tortu. Pavlaka se muti sa šećerom u prahu dok se ne dobije vazdušast krem, dodaje se maskarpone, muti se na niskoj brzini dok se smesa ne homogenizuje.

Dodaje se slatko od jagoda, mute se da se dobije homogena smesa.

Za mereng belanca sa šećerom se stavljaju u odgovarajuću posudu. Mute se na pari dok ne dostignu 67 stepeni ili dok se šećer ne istopi. Nakon čega se mute mikserom dok se ne dobiju čvrsti vrhići.

Za krem od maslaca 450 g mekog maslaca se muti mikserom 5 minuta dok ne pobeli. U tankom mlazu se dodaje kondenzovano mleko. Mešanje traje ukupno 15 minuta.

Sledi mešanje obe smese dok se ne homogenizuje.

Pristupa se satsavljanju torte. Velika kora se deli na dva dela.

Na podlogu se stavlja malo smese od pavlake kako bi se kora zalepila (ne preliva se, zato što je kora mnogo krhka). Premazuje se smesom od pavlake, odozgo se stavlja sledeća kora, ponovo se premazuje smesom od pavlake.

Mali prečnik kore se takođe seče na dva dela. Jedna kora se prepolovi i stavlja se simetrično sa obe strane torte. Dobro se premazuje pavlakom. Od druge male kore se oblikuje donji deo buketa (polovina kora se seče na trouglove).

Nakon što se oblikuje konstrukcija buketa počinje se sa dekoracijom. Gel bojom se boji švajcarski krem i ruskim dodacima se oblikuju ruže i lale po torti od pavlake.

Torta Buket je odlična.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: