Bonapeti.rs»Recepti»Pecivo»Milibrot»Milibrot sa tečnom čokoladom i lešnicima

Milibrot sa tečnom čokoladom i lešnicima

Potrebitel#313701Potrebitel#313701
Početnik
10529
Milibrot sa tečnom čokoladom i lešnicima
Fotografije: Potrebitel#313701
2 / 4
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
60 min.
Kuvanje
40 min.
Ukupno
100 min.
Porcije
2
"Počastićemo sve goste ovim čokoladnim milibrotom za Uskrs"

Potrebni sastojci

  • brašno - 1600 g
  • kvasac - 80 g, 2 kockice /42 g/
  • šećer - 400 g
  • sveže mleko - 480 ml
  • maslac - 100 g
  • ulje - 50 ml
  • mast - 50 g
  • jaja - 9 komada + 1 za premazivanje
  • so - 1 kašičica
  • voda - 30 ml
  • vanila - 5
  • esencija ruma - 1 esencija, rum
  • esencija limuna - 1 /izrendana kora 1 limuna/
  • tečna čokolada - 1 kutija
  • lešnici - 2 šake, mleveni
  • kravlji maslac - 100 g, za dodatno mešenje i oblikovanje
  • šećer - za posipanje
* merne jedinice

Način pripreme

Poželjno je da proizvodi, kao i prostorija ne budu hladni da bi milibroti mogli brže da narastu.

Kvasac se stavlja da se istopi u mlakoj vodi i malo svežeg mleka zajedno sa dve kašike šećera i malo brašna.

Kada se kvasac aktivira brašno se proseje dva puta i priprema se sa ostalim proizvodima. Jaja za testo /1 jaje se ostavlja za premazivanje milibrota/ se dobro mute miskerom, dodaju se šećer i arome i ponovo se meša dok se šećer ne istopi.

Dodaje se aktivirani kvasac, sveže mleko i so. Maslac i mast se istope i pomešaju se sa uljem.

Polovina količine masnoće se odvaja kako bi se dodala kasnije prilikom mešenja, a drugi deo se dodaje u smesu. Brašno se dodaje u delovima tako što se u početku muti mikserom, a čim testo postane preterano gusto, dodatno se mesi rukama.

U ovoj etapi testo se prebacuje u mini pekaru. Uključuje se da se mesi otprilike 20 minuta dok se ne oblikuje glatko i meko testo u kojem počinju da se formiraju šupljine.

Kada se oblikuje, mašina sa isključuje i testo se ostavlja da se odmori i opusti. ponovo se uključuje mini pekara da se mesi i malom kašikom počinje da se dodaje odvojena masnoća. Sipa se jedna kašičica, sačeka se da upije, ponovo se sipa itd. dok masnoća ne nestane.

Ponovo se ostavlja da se odmori i opusti, istopi se drugi deo maslaca, dobro se podmazuju ruke i testo počinje da se podiže, okreće se i udara o radnu površinu.

Testo za milibrot je meko i rasteže se. Kada je mnogo rastegnuto, premazuje se maslacem i presavija se na dva dela. Čim testo bude gotovo, deli se na četiri dela, pokriva se krpom i ostavlja se da naraste dok testo ne udvostruči zapreminu.

Za oblikovanje milibrota svaki komad testa se deli na tri dela od kojih se oblikuju fitilji. Lagano se rasteže sa strane, premazuju se maslacem, posipaju se lešnicima, a po sredini se stavlja obilna količina tečne čokolade. Svaki od delova se uvija u rolat, pažljivo se uvija, nakon čega se isplete pletenica.

Oblikovani milibroti se prebacuju u nauljene kalupčiće. Premazuju se jajetom razmućenim s malo mleka. Dok rastu mogu još jednom da se premažu, a na kraju se posipaju kristal šećerom, lešnicima i komadićima čokolade.

Dobro narasli milibroti sa tečnom čokoladom i lešnicima se peku u prethodno zagrejanoj rerni na 180 °C.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: