Način pripreme
Sveže mleko se zagreje i u njega se dodaje deo šećera, svež kvasac i 2 supene kašike brašna. Sve se dobro meša dok se ne dobije homogena smesa i ostavlja se da se dobro aktivira.
U veliku posudu se stavljaju sva jaja, ostali šećer i muti se mikserom u penu. Dodaje se kiselo mleko i aktivirana smesa od svežeg mleka. Postepeno se dodaje i prethodno prosejano brašno.
Kada se smesa zgusti, smenjuju se žice miksera sa onima za testo i nastavlja da se mesi, dodaje se i rum. Ostavlja se da nadođe i da udvostruči svoju zapreminu. Nakon toga se dodaje ulje i meki kravlji maslac i nastavlja da se meša mikserom dok ne upije masnoću.
Milibrot testo se deli na dva dela, u jedan deo se dodaje vanila i kora limuna, a u drugi - tečna čokolada. Nakon njihovog mešanja ostavljaju se da nadođu na otprilike 2 sata u odvojenim posudama.
Zatim se svaki od ova dva testa razvija u pravougaonik, namaže se kravljim maslacem i stavlja se jedno na drugo i uvija se u rolat. Iseče se na dva dela kroz sredinu.
Dve polovine se okreću sa nadevom ka gore i uvijaju se jedna oko druge. Krajevi se sjedinjavaju.
Nakon toga se iseku na tri dela i slatki milibroti se stavljaju u tri kalupčića.
Tako oblikovani milibroti se ostavljaju ponovo da nadođu direktno u kalupu (koristila sam kalup za kolače).
Odozgo se posipa kristal šećerom.
Dvobojni milibrot sa tečnom čokoladom bez mešenja se peče otprilike 45 minuta na 180º.
Proverava se drvenom čačkalicom.