Način pripreme
Na početku treba napomenuti da ovo nije pravi med, već opšte prihvaćeni naziv za preparat napravljen od maslačka, koji je izuzetno blagotvoran za organizam.
Ubrati 400 lepih i otvorenih cvetova maslačka, staviti u šerpu, naliti vodom i oprati ih. menjati vodu nekoliko puta.
Kada su oprani, sipati 2, 5 l vode i prokuvati oko 5 minuta. Poklopiti i ostaviti najmanje 12 sati da stoji. Najbolje je to uraditi uveče, a nastaviti narednog dana.
Nakon toga dobro procediti tečnost, dodati vodu i 2 limuna isečena na kolutove. Kuvati najmanje 1 sat na srednjoj temperaturi uz povremeno mešanje. Pred kraj kuvanja dodati sok od preostala dva limuna.
Proveravati da li je gotov tako što se stavi jedna kap na tacnu, pa ako ne curi kad se tacna ispravi, gotovo je. Paziti da se ne prekuva, jer kad se ohladi dodatno se zgusne.
Vrelo sipati u vruće tegle, zatvoriti dobro poklopcem (novim, ne koristiti stare) i okrenuti teglu sa poklopcem na dole na nekoliko minuta. Oprezno prilikom sipanja, najbolje je koristiti rukavice ili nekom krpom pridržavati teglu.
Od ove količine sam dobila jednu veliku teglu i četiri male.
Med od cvetova maslačka može se uzimati samostalno po kašičicu ujutro ili dodavati u čaj.