Način pripreme
Isecite svinjski kare na kriške debljine oko 1, 5-2 cm.
Pokrivamo dno posude sa poklopcem solju, preko nje ređamo jedan red mesa, posipamo dobro svuda solju, odozgo opet meso i tako dok se meso ne potroši. Poklapamo i ostavljamo oko 8 sati u frižideru.
Ako volite slanije može i deset sati, ali za nas je 8 idealno.
Izvadite meso iz kutije i operite ga od soli. Ostavite da se ocedi dok za to vreme pomešate čubar i alevu papriku, a ako želite možete da dodate druge začine prema vašem ukusu.
Uzmite svako parče mesa, uvaljajte ga dobro sa svih strana začinima, probodite debelom iglom i provucite konac. Nakon što ste gotovi sa svim parčićima okačite ih da se suše.
Mi to radimo u podrumu, vi možete da procenite gde vam je najzgodnije.
Nakon 3-4 dana svinjsko suvo meso je spremno za konzumaciju, ali ako je vlažno, možda je potrebno i više vremena da se osuši meso.
Kada ga probate procenićete da li vam je sušeno meso gotovo.