bonapeti.rs»Recepti»Pecivo»Rolnice sa kiselom pavlakom

Rolnice sa kiselom pavlakom

VecaVeca
Šef kuhinje
5613152k3827
Rolnice sa kiselom pavlakom
Fotografije: Veca
1 / 2
26/04/2022
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
120 min.
Kuvanje
25 min.
Ukupno
145 min.
Porcije
6
"Ništa ne miriše tako dobro, kao toplo pecivo tek izvađeno iz rerne..."

Potrebni sastojci

  • Za testo
  • brašno - 800 g
  • svež kvasac - 20 g
  • voda - 100 ml
  • mleko - 250 ml
  • so - 1 kašičica
  • šećer - 1 kašičica
  • ulje - 70 ml
  • belanca - 2 komada
  • Za premazivanje
  • maslac - po potrebi
  • kisela pavlaka - 200 g
  • ulje - 1 kašika
  • mleko - 1 kašika
  • žumanca - 2 komada
* merne jedinice

Način pripreme

Svež kvasac rastvoriti u mlakom mleku uz dodatak šećera i jedne kašike brašna, izmešati i ostaviti da odstoji 5 minuta.

U odgovarajuću posudu usuti brašno, dodati nadošli kvasac, so, ulje, mlaku vodu, umešati belanca i zamesiti mekše testo. Ostaviti da odstoji sat vremena prekriveno providnom prianjajućom folijom.

Nadošlo testo premesiti na pobrašnjenoj radnoj površini i podeliti na dva dela formirajući jufke.

Jufke razviti oklagijom tako da se dobije oblik pravougaonika.

Premazati ih otopljenim maslacem, pa preklapati sledećim redom: prvo preklopiti donju stranu testa do pola, zatim gornju stranu testa prebaciti preko donje, a nakon toga preklopiti levu, pa desnu stranu testa, koja se preklapa tako da preklopi levu stranu testa.

Tanjir premazati uljem, staviti pripremljena testa, prekriti prijanajućom providnom folijom i ostaviti petnaest minuta da odstoje u frižideru.

Oba testa razviti oklagijom u oblik pravougaonika, premazati kiselom pavlakom, urolati i iseći ih na po dvanaest rolnica. Pleh obložiti pek-papirom i poređati pripremljene rolnice. Ostaviti ih da odstoje pola sata prekrivene providnom prianjajućom folijom.

Mleko, ulje i žumance staviti u odgovarajuću posudu, razmutiti ih viljuškom i premazati rolnice.

Peći 25 minuta u dobro zagrejanoj rerni ns 200 stepeni.

Pečene rolnice izvaditi iz rerne i ostaviti ih da se prohlade prekrivene čistom kuhinjskom krpom.

Rolnice sa kiselom pavlakom servirati i poslužiti.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: