Način pripreme
Maslac, šećer i vanilin šećer penasto umutiti. Dodati jaje i umutiti da se dobro sjedini. Dodati prosejano brašno i so i umesiti glatko testo.
Ako želite da dodate neku aromu ili kakao/kokos/cimet, šta god vam padne na pamet, podelite testo na onoliko delova koliko želite aroma da dobijete. Dodati arome i umesiti da se aroma lepo rasporedi u testu. Testo uviti u streč foliju i staviti ga da se hladi bar 30 minuta.
Rernu uključiti da se greje na 180 stepeni.
Ohlađeno testo oblikovati u valjak i staviti u špric za keksiće sa željenim nastavkom. Pleh u kom će se keks peći ne podmazivati i ne stavljati papir, jer se keksići neće formirati. Testo treba da se zalepi za pleh. U samom testu ima dovoljno masnoće da se ne zalepi prilikom pečenja.
Ako nemate špric za keks, testo se može staviti u poslastičarsku vrećicu i željenim nastavkom istiskati na pleh, onda možete da oblikujete ružice i sl., a takođe se može i razvući na blago pobrašnjenoj radnoj podlozi na nekoliko milimetara debljine i vaditi modlama.
Špric keksiće peći 12-15 minuta da dobiju blago žutu boju odozdo i po ivicama.
Komentari