Bonapeti.rs»Recepti»Deserti»Sitni kolači»Gurabije»Uskršnje gurabije sa bademovim brašnom

Uskršnje gurabije sa bademovim brašnom

Vili NaidenovaVili Naidenova
Početnik
1057
Uskršnje gurabije sa bademovim brašnom3 / 3
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
50 min.
Kuvanje
40 min.
Ukupno
90 min.
Porcije
20
"Ponesite puno korpicu užitaka i jedite bez griže savesti"

Potrebni sastojci

  • jaja - 6 komada
  • žumanca - 2 komada
  • šećer - 400 g
  • kiselo mleko - 250 ml
  • mast - 250 g, istopljena
  • prašak za pecivo - 1 kesica
  • amonijačna soda - 2 kesice
  • vanila - 2 kesice
  • belo brašno - 1 kg i 100 - 200 g
  • bademovo brašno - 100 g
  • cimet
  • kora limuna
  • so - prstohvat
* merne jedinice

Način pripreme

Ove godine sam odlučila da ne pravim samo tradicionalne uskršnje gurabije, nego da ih napravim zanimljivijim tako što sam podelila testo na tri dela i napravila sam tri različite vrste. Jedne sa limunom, druge sa bademovim brašnom, a treće sa cimetom. Nakon pečenja sam pomešala sve vrste........ sreća - koju uhvatiš, takvu i ćeš i jesti.

Mešajte jaja sa šećerom dok se ne istopi. Dodajte kiselo mleko, istopljenu mast, vanilu i prstohvat soli.

Prosejte belo brašno i podelite ga na tri dela (dva dela po otprilike 400 g i jedan otprilike 300 grama) tako što u svaki deo stavljate 1/3 praška za pecivo i 1/3 amonijačne sode. Nemojte prosejati brašno sa praškom za pecivo i sodom, nego ih stavite nakon toga da biste bili sigurni da u svakom delu ima njih. Tečne sastojke takođe podelite u tri posudice na tri jednaka dela.

U prvu posudu stavite izrendanu koru limuna i počnite da dodajete brašno (otprilike 400 grama), u drugu posudu sa tečnim sastojcima stavite otprilike 300 g belog brašna i 100 g bademovog brašna. U treću posudu stavite 1-2 kašičice cimeta i dodajte otprilike 400 g belog brašna.

Dodavanje brašna se odvija postepeno tako što mesite različite smese za gurabije. Samo testo treba da bude mekano i elastično kako bi moglo da se razvija.

Tri različita testa ostavite da se odmore na otprilike 15-20 minuta i počnite jedno po jedno da ih razvijate i oblikujete gurabije.

Dva ostala žumanca umutite, odozgo premažite gurabije i pospite šećerom. Pecite u umerenoj rerni dok se ne dobije zlatasta boja. Da vam se gurbije ne bi lepile stavite papir za pečenje u tepsije.

Ovo su moje netradicionalne gurabije, jedne sa mirisom badema, druge sa laganim mirisom cimeta, a treće sa prijatnim ukusom citrusa.

Nije obavezno da ove gurabije budu samo za Uskrs, ja ih pravim i tokom cele godine.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: