Bonapeti.rs»Recepti»Salate»Zelena salata»Uskršnja praznična salata

Uskršnja praznična salata

Sevdalina IrikovaSevdalina Irikova
Šef kuhinje
5291523k
Uskršnja praznična salata5 / 5
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
15 min.
Kuvanje
10 min.
Ukupno
25 min.
Porcije
8
"Bez salate se ne seda za sto za Uskrs - odmah dajemo recept"

Potrebni sastojci

  • Potrebni sastojci za 2 tanjira salate
  • zelena salata - 1 komad
  • salata hrastov list - 2 komada, iz sredine glavice
  • maslačak - 10 komada, listovi
  • mladi luk - 6 strukova, zeleni deo
  • krastavci - 4 komada
  • rotkvice - 3 vezice, krupnije
  • čeri paradajz - 22 komada
  • feta sir - 100 grama
  • prepeličija jaja - 6 komada
  • masline kalamata - 10 - 15 komada
  • peršun - kovrdžav
  • Za dresing od peršuna
  • peršun - 2 vezice
  • maslinovo ulje - 1 šoljica
  • limun - 1 komad, sok od citrusa
  • beli luk - 2 čena
  • didžonski senf - 1 kašičica, s vrha
  • so - 1 kašičica
  • beli biber
* merne jedinice

Način pripreme

Generalno ovoj salati nije potrebno nikakvo predstavljanje i svako domaćinstvo ima sopstveni omiljeni recept.

Ovo je moja praznična salata koju za razliku od drugih ja aranžiram i serviram na poslužavnike.

Dobro očistimo i operemo sve zeleno lisnato povrće. Ocedimo ih dobro od vode i posušimo njihove listove.

Krastavce ne gulim, zato što su ekološki proizvodi sečem na tanke kriške. Na isti način sečemo i rotkvice.

Zelenu salatu iseckamo zajedno sa mladim lukom i rasporedimo sve sastojke posebno u posude.

Pokrivamo ih streč folijom kako bih ih sačuvala sveže.

Gotovo pripremljeno jelo jednostavno sastavljamo u salatu neposredno pre njihovog posluživanja na sto.

Dresing pravimo tako što stavimo navedene sastojke u blender i meljemo dok ne postane homogeno. Stavljamo u bokalčić ostavljajući ga na sobnoj temperaturi.

Prepeličija jaja poširamo prema poznatoj tehnici.

Gotovu salatu ređamo prema mašti i ukusu.

Dobro bi bilo da postoji kontrast između odvojenih komponenti, kako bi bila koloritna i lepa naša praznična salata.

Za taj cilj ja ređam u krug krastavac, naizmenično slagajući listove salate hrastovog list, mladi luk, rotkvice, zelenu salatu i listiće maslačaka. Da ne bi bili gorki, potopite ihu ledenu vodu na otprilike 25 minuta.

Dopunjavam kolorit čeri paradajzom, feta sirom, maslinama Kalamata i poširanim prepeličijima jajima za raskoš.

Praznične poslužavnike serviramo neposredno pre konzumacije.

Porciju garniramo dresingom od peršuna i začinjavamo belim biberom.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: