Bonapeti.rs»Recepti»Deserti»Sitni kolači»Gurabije»Gurabije sa ratlukom za Uskrs

Gurabije sa ratlukom za Uskrs

Stoyanka  RusenovaStoyanka Rusenova
Autor
1k2507k
Gurabije sa ratlukom za Uskrs
Fotografije: Stoyanka Rusenova
1 / 6
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
20 min.
Kuvanje
25 min.
Ukupno
45 min.
Porcije
22
"Uskršnje gurabije sa ratlukom za celu porodicu"

Potrebni sastojci

  • jaja - 2 komada
  • šećer - 1 šolja
  • kiselo mleko - 1 šolja
  • soda - 1 kašičica
  • svinjska mast - 1/2 šolje, istopljena
  • vanila - 1 komad
  • limun - kora 1 komada
  • pomorandža - kora 1 komada
  • brašno - 600 g
  • žumanca - 1 komad, za premazivanje
  • ratluk - za nadev
  • menta - za nadev
  • jagode - za nadev
  • šećer - za posipanje
* merne jedinice

Način pripreme

Razbijemo jaja u duboku posudu zajedno sa šećerom.

Dobro mutimo smesu i u nju dodajemo istopljenu mast i kiselo mleko, u njega smo stavili sodu.

Svako ovo izmešamo viljuškom, dodajemo vanilu, izrendanu koru limuna i pomorandže.

Veoma dobro izmešamo i nakon toga sipamo brašno.

Mesimjo testo koje ostavljamo na 20 minuta da se odmori.

Počinjemo da oblikujemo gurabije tako što otkidamo komade testa, u sredinu stavljamo jedan komadić ratluka i oblikujemo loptice.

Uzmamo tepsiju na koju smo stavili papir za pečenje i počinjemo da ređamo gurabije sa ratlukom.

Odozgo ih premazujemo umućenim žumancem i posipamo šećerom.

Stavljamo u šporet i pečemo gurabije sa ratlukom za Uskrs u zagrejanoj rerni na 170 stepeni otprilike 20-25 minuta dok ne porumene.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: