Bonapeti.rs»Recepti»Deserti»Sitni Kolači»Gurabije»Jednostavne gurabije za Uskrs

Jednostavne gurabije za Uskrs

Viktoria KonstantinovaViktoria Konstantinova
Šef kuhinje
313841k93
Jednostavne gurabije za Uskrs
Fotografije: Viktoria Konstantinova
1 / 2
03/05/2023
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
60 min.
Kuvanje
17 min.
Ukupno
77 min.
Porcije
15
"Bakine omiljene gurabije za Uskes - klasika iz detinjstva."

Potrebni sastojci

  • jaja - 2 komada
  • žumanca - 1 komad
  • šećer - 1 šolja
  • maslac - 1/2 šolje
  • kiselo mleko - 1/2 šolje
  • soda bikarbona - 1 kašičica
  • prašak za pecio - 10 g
  • brašno - oko 400 g
  • kora od limuna - od 1 limuna
* merne jedinice

Način pripreme

Ukusni uskršnji kolačići koji se ne razlikuiju od uskršnjeg kolača i panteona.

U kiselo mleko sipajte sodu da nadođe. Umutite jaja u posudi miksera. Dodajte šećer i mutite. Dodajte kiselo mleko. Maslac rastopite u mikrotalasnoj i dodajte ga.

Koru od limuna izrendajte. Smesu umutite. Brašno sa praškom za pecivo prosejte. Dodajte u preostale sastojke. Promenite nastavke miksera za one za testo. Zamesite elastično testo, mesite rukom.

Ako je potrebno dodajte još brašna, ali testo treba da bude tvrdo. Od testa oblikujte loptice veličine oraha i poređajte u pleh, obložen papirom za pečenje.

Ostavite po 3-4 cm između svake. Odvojeno žumance umutite sa malo ulja. Loptice namažite umućenim žumancem i pospite šećerom.

Pecite sve gurabije u prethodno ugrejanoj rerni na 180 stepeni oko 15-17 minuta ili dok ne dobiju lepu, zlatnu boju.

Servirajte mirisne i jednostavne gurabije za Uskrs.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: