Bonapeti.rs»Recepti»Palačinke»Katme»Seoske debele katme ispod sača

Seoske debele katme ispod sača

Doni NikiDoni Niki
Inovator
3491371k
Seoske debele katme ispod sača
Fotografije: Doni Niki
2 / 4
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
20 min.
Kuvanje
25 min.
Ukupno
45 min.
Porcije
5
"Poslužite katme ispod sača sa garnirungom po želji"

Potrebni sastojci

  • jaja - 6 komada
  • sveže mleko - 1 litar
  • kvasac - 42 g
  • so - 1 kašičica
  • šećer - 1 supena kašika
  • kiselo mleko - 400 g
  • ulje - 1 supena kašika
  • brašno - otprilike 500 g (za gustu kašu, kao boza)
  • ulje - za podmazivanje sača
  • maslac - 100 g (za premazivanje ispečenih katmi)
* merne jedinice

Način pripreme

U posudu se sipa otprilike 300 ml toplog svežeg mleka u koje se izmrvi kvasac, dodaje se šećer i brašno - 2 supene kašike, meša se i ostavlja se na otprilike 20 minuta.

U velikoj posudi se mute jaja sa solju, dodaje se kiselo mleko, ulje i aktivirana smesa sa kvascem, dodaje se prosejano brašno i postepeno se sipa sveže mleko dok se ne dobije gusta smesa - kao boza.

Tako napravljena smesa se ostavlja na otprilike 40 minuta da se aktivira.

Katme se peku ispod sača, na srednjoj vatri. Kada se sač zagreje, premazuje se uljem (u 2-3 katme se ponovo premaziju), sipa se smesa u sač tako što se peku sa obe strane.

Još tople obilno se premazuju maslacem.

Po želji mogu da se serviraju sa slatkom ili tečnom čokoladom.

Seoske debele katme su gotove.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: