Način pripreme
U posudi ostavljamo kvasac, u njega dodajemo šećer i so.
Dobro izmešamo i dodajemo vodu sa sirćetom.
Počinjemo da mesimo meko testo za prlenke.
Na kraju dodajemo i ulje.
Premazujemo meko i elastično testo sa malo ulja i ostavljamo da nadođe kako bi udvostručilo svoju zapreminu.
Od ovog testa možemo da napravimo dva pljosnata hleba.
Mnogo zavisi i od veličine samog sača.
Spomenuli smo da se od ovog testa dobijaju dva hleba, zato gotovo testo delimo na dva.
Uzimamo papir za pečenje i od njega sečemo veličinu koja odgovara saču.
Uzimamo jednu loptu i pomoću malo brašna i ruku rastežemo testo na papiru.
Pravimo nekoliko kriški, posipamo solju i susamom odozgo.
Kada smo ih oblikovali, ostavljamo sa strane da se odmore.
Stavljamo rešetku na dno rerne, podešavamo na 250 °C i stavljamo sač.
Kada se sač zagreje, a to oduzima otprilike 20 minuta, stavljamo prvi hleb.
Prlenke pečemo otprilike 15 minuta.
Pečenje se odvija brzo, zato što je sam sač topao i sama rerna, ali hleb ispod sača ne gori.