Način pripreme
Veoma ukusni i efektni mini milibrot kolači. Odgovarajući ne samo za uskršnju trpezu, nego i za razne praznike.
Najpre treba da izmrvimo kvasac u čašu sa toplim svežim mlekom. U mleko dodajemo 1 supenu kašiku šećera i stavljamo 3 supene kašike pšeničnog brašna. Ovu smesu mešamo i ostavljamo da se odmori sa strane dok se kvasac ne aktivira.
U međuvremenu treba dobro da umutimo jaja sa ostalom količinom šećera i vanilom za aromu. Ovu smesu sipamo u smesu sa kvascem.
U sve ovo stavljamo još koru pomorandže i 50 ml istopljene masnoće (kravlji maslac). Dodajemo brašno i počinjemo da mesimo tako što dodajemo i ulje u testo. Treba da dobijemo srednje meko milibrot testo koje ostavljamo da se odmori uvijeno folijom.
Nakon toga testo delimo na loptice tako što svaku od njih razvijamo u elipsu dugačku trideset centimetara.
Pokrivamo sa otprilike dve supene kašike slatkog od malina (ili drugog po izboru) i uvijamo kao rolat.
Rukama razvijamo testo dok se ne produži do 20 cm, nakon čega sečemo na dva dela po dužini.
Posle treba da preklopimo kraj odozdo i pažljivo da uvijemo testo kao u puža.
Tako oblikovane mafine-milibrot ostavljamo da se odmore na 20 minuta. Nakon toga ih prebacujemo u zagrejanu rernu. Pečemo na umerenoj temperaturi (180 stepeni) ne duže od 30 minuta.
Kada su gotovi, milibrot-mafine sa slatkom stavljamo na rešetku i posipamo šećerom u prahu. Odozgo ih ukrašavamo slatkom od malina.
Sa ovom količinom testa može da se napravi i milibrot po izboru.