Način pripreme
U posudu stavite 1 supenu kašiku šećera, 1 supenu kašiku brašna i kvasac. Dodajte mleko i lagano mutite. Zatvorite posudu ili pkrijte krpom. Ostavite kvasac da se aktivira.
U drugu posudu dodajte jaja, šećer, vanilu, 50 ml istopljenog maslaca i zaslađivač. Umutite žicom za mućenje.
U odgovarajuću posudu prosejte 550 g brašna. Ostalih 50 g ćete dodati posle. U brašno dodajte aktivirani kvasac i smesu od jaja. Dodajte i izrendanu koru jednog limuna. Izmešajte špatulom. Zatim dodajte drugih 50 g brašna. Testo prebacite na radnu površinu i umesite ga.
Sledi veoma važan korak. U testo treba da dodate još 50 ml istopljenog kravljeg maslaca. Tako dok se masnoća ne apsorbuje. Dodajte maslac u 4, 5 navrata.
Gotovo testo stavite u činiju ili neku posudu. Zatvorite poklopcem ili nečim dobro uvijte. U veću posudu ili tepsiju sipajte toplu vodu i stavite milibrot testo odozgo. Ostavite da nadođe. Ako se voda ohladi, zamenite je. Testo je gotovo za otprilike 50 minuta.
Izvadite nadošlo testo i premesite ga. Od testa otkidam po otprilike 80 g. Prethodno iskidam celo testo da se posle ne bih bavila time.
Uzmite testo i počnite da ga razvlačite rukama. Treba da oblikujete dugačak i uzak pravougaonik. Stavite nadev po dužini. Nadev za milibrot može da bude bilo kakav - čokolada, suvo grožđe, ratluk. Uvijte krajeve i oblikujte dugački fitilj,
Zatim ga podelite na dva dela. Svaki deo uvijte. Posle sakupite gornje krajeve oba fitilja i ispletite ih. Nakon ovog uvijanja testa u oblik puža, jedan kraj podvijte odozdo.
Mini milibrote stavite u posudice prethodno namazane maslacem. Možete koristiti bilo koje posudice za krem karamel.
Posudice ostavite da nadođu negde na toplom i uvijene krpom. Ja otvaram rernu i uključujem je na slabo. Posudice ređam na vrata rerne i pokrivam ih krpom. Ostavljam ih da nadođu.
Pre nego što stavim milibrot mafine u rernu, premazujem ih belancem i posipam šećerom. Posudice ređam u tepsiju, zato što mi je lakše da ih stavljam u rernu i da ih vadim. Milibrot mafine sa kvascem pečem na 160 stepeni dok ne budu gotovi. Moja rerna je na gas, procenite vašu.