Način pripreme
Prvo pripremite sirup, zato što on treba da bude hladan prilikom prelivanja.
U maloj šerpi pomešajte vodu, šećer, šafran i krišku limuna. Stavite na ringlu i kuvajte 10-15 minuta.
Ostavite sirup da se hladi, a za to vreme pripremite baklavu.
U blenderu sameljite orahe, nekoliko keksića i kašiku kakaa.
Istopite maslac i pomešajte ga sa uljem.
Po radnoj površini raširite kore za baklavu. Uzmite jednu od njih i namažite je masnoćom.
Pospite 2 supene kašike smese sa orasima.
Pomoću tanke oklagije uvijte u rolat, pa oba kraja savijte ka centru. Pažljivo izvadite oklagiju i uvijte u rolat.
Isto uradite i sa ostalim korama i poređajte ih u tepsiju namazanu uljem.
Baklavu namažite ostalom masnoćom i stavite da se peče u rerni zagrejanoj na 160°С 30 minuta, dok ne dobije zlatkastu boju.
Odmah čim baklava bude gotova, zalijte ohlađenim sirupom i pokrijte krpom dok se ne ohladi.
Nakon nekoliko sati pospite mlevenim pistaćem i vaša ukusna i sočna baklava je spremna za serviranje.
Baklava sa orasima i pistaćem je odlična!