Način pripreme
Potrebni su vam plitak pleh, koji odgovara za baklavu, četka za premazivanje i oštar nož.
Prvo pripremite sirup, koji ćete preliti preko vruće baklave kada bude gotova. Promešajte vodu, šećer i sok od limuna u maloj šerpi, a kada smesa provri, smanjite vatru i ostavite sirup da se krčka, dok vi pripremate baklavu.
Promešajte 300 g mlevenih pistaćija sa šećerom i stavite maslac da se otopi. Nakon toga, premažite dno pleha maslacem i počnite sa ređanjem kora. Svaku koru premazujte maslacem. Na taj način stavite 18 kora jednu preko druge.
Sipajte kompletan nadev i dobro ga rasporedite preko kora, a zatim na isti način poređajte preostale kore. Na kraju, oštrim nožem isecite baklavu na romboide i prelijte preostalim maslacem.
Ugrejte rernu na 200 stepeni i pecite 45 minuta ili dok se baklava ne podigne i dok kore ne postanu zlatne i hrskave.
Kada je baklava gotova, izvadite je iz rerne. Odmah nakon vađenja, dok je baklava vruća, prelijte hladan sirup ravnomerno preko baklave. Odozgo pospite baklavu preostalim pistaćima i ostavite je da se potpuno ohladi pre serviranja.